ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: határzár

Orbán az euroszkeptikus, populista erők vezére szeretne lenni

Záporoznak a bírálatok, amiért a magyar kormány a magas kitüntetésnek számító lovagrendet adományozta a rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolt Bayer Zsoltnak, és az ügy egyben ráirányította a figyelmet Orbán Viktor nézeteire – írja az USA Today. Tiltakozásul már több, mint 100-an küldték vissza a saját elismerésüket, köztük Tom Lantos lánya. Balogh Éva, az Amerikában megjelenő Hungarian Spectrum blog szerkesztője úgy értékeli, hogy az újságíró, a kormányfő réges-régi barátja, a Fidesz társalapítója, a rasszista és zsidóellenes ömlengések élharcosa.

Orbánék ugyanúgy házalnak a félelemmel, mint az iszlám szélsőségesek

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szokásos diplomáciai finomságot félretéve ítélte el a fejlett világnak azokat a politikusait, akik rasszista nyelvezetet használnak, és ugyanúgy házalnak a félelemmel, mint az iszlám szélsőségesek propagandája – tudósít a The New York Times. A jordániai Al-Huszein herceg igencsak kirohant a populisták, demagógok és fantaszták ellen, mert azok, mint mondta, kiaknázzák a gazdasági nehézségeket, illetve a szociális feszültségeket, hogy faji és vallási előítéleteket gerjesszenek. Szavai Trumpnak, Le Pennek, Wildersnek és Orbán Viktornak szóltak.

Az elrettentésre spekuláló magyar kormány tudatosan gerjeszti a félelmet a migránsok ellen

A Daily Mail brit bulvárlap azt tartja a tegnapi Orbán-sajtótájékoztató legfőbb elemének, hogy nyilvánvaló kapcsolat van a terrorizmus és a migráció között, a miniszterelnök szerint ez olyan világos, mint a nap, vagy mint a kétszer kettő. Majd hozzátette a V4-ek varsói tanácskozása után, hogy ha valaki tagadja ezt az összefüggést, az árt az európai polgárok biztonságának. Az újság ellentmondásosnak minősíti a megnyilatkozást és megjegyzi: mindössze egy héttel azután hangzott el, hogy Magyarország a hírek szerint keményen lecsapott az illegális határátlépőkre. Ily módon 1400-an rekedtek Röszkénél és Tompánál, ahol a körülmények egyre rosszabbak.

Európa, segíts! Borzalmas körülmények között tengődnek 46 ezren Görögországban

Az Amnesty International ma éjjel kiadott jelentésében arra világít rá, félő, hogy miközben minden figyelem a nemrég nyélbe ütött EU–Törökország-egyezményre irányul, a görög szárazföldön borzalmas körülmények között rekedt 46 ezer menekült és migráns sorsa feledésbe merül.

Kohl vagy a kardos felesége találkozik és tárgyal majd Orbánnal?

Deutsche Welle, a Der Tagesspiegel, a Focus ismerteti a azt az interjút, amelyet Helmut Kohl adott Bild Zeitungnak. Ebben az áll, hogy valószínűleg Kohl Ludwigshafenhez közeli házában találkozik majd a volt kancellár és a magyar kormányfő, de azt még mindig nem lehet tudni, hogy mikor. A házigazda szenvedélyes európainak nevezte a magyar vezetőt, aki amúgy a Merkel-féle menekültpolitika egyik legélesebb bírálója. A lap ugyanakkor a tárgyalások előtt azt idézi Kohltól, hogy az elszigetelt döntések, a nemzeti külön utak ideje lejárt. Főleg azért, mert az európai közösség lépéseinek következményeit gyakran közösen kell viselni.

A szabad mozgás Európa vívmánya: nem a határzár a menekültügy megoldása

Csak átmenetileg terelte másfelé a menekültáradatot, hogy Magyarország az ősszel lezárta a határait, szigorúan ellenőrzi a térséget, továbbá, hogy kemény jogszabályokat hozott az illegális belépőkkel szemben – állapítja meg a The Washinton Post. Az utóbbi időben ugyanis látványosan megugrott az érkezők száma, miután a balkáni államok radikálisan korlátozták, hogy hány embert engednek be naponta. Egy belgrádi emberi jogi szervezet vezetője azt mondja, illúzió azt hinni, hogy a migránsok – akár a zaklatások, akár jogaik megnyirbálása miatt – feladnák, és hazatérnének. Ha már bejutottak Görögországba, akkor számukra onnan már nincsen visszaút.


1 2 3 4   >