ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: hidegháború

Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (2.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Sorosra Orbánnak szüksége van a harci politikájához

A The Guardian vezércikke úgy látja, hogy Oroszország valószínűleg élvezi a liberális demokrácia lerombolójának szerepét, mint ahogy szeretné látni az unió összeomlását is, ám mindez nemigen tudja leplezni, milyen ellentétek vannak az oroszbarát csoportok között a földrészen. Túlzás, sőt, ha úgy tetszik, tévedés azt mondani, hogy Putyin rendszere főzte ki a populizmus megerősödését. Viszont az biztos, hogy Moszkva támogatott radikális csoportokat. Azért, hogy megérthessük, pontosan mi és miként történt, elemezni kell, milyen befolyásra tett szert a Kreml az unióban.

Putyin kidolgozta az új hidegháború ideológiáját – Merkel válság idején is józanságot sugall

A Törökországgal létrejött uniós megállapodás kitalálója óv attól, hogy Európa felmondja a megállapodást, mert szerinte a B-terv, a magyar modell sokkal rosszabb lenne – olvasható a Die Zeitben. Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű kutató intézet igazgatója azt mondja, az alternatíva az volna, hogy lezárják az összes határt a Balkánon, és Szíria, illetve Közép-Európa között az összes államban úgy változtatják meg a törvényeket, ahogyan azt éppen most Orbán Viktor csinálta. Vagyis mindenütt kerítések emelkednének, a menekültek számára pedig lehetőleg rossz körülményeket alakítanának ki. Úgy hogy végén nem lenne esélyük sem a menedékkérelem benyújtására, mert már előtte kiutasítják őket. 

Torgau – győzelem napi emléksorok

Európa sok országában május 8-án ünneplik a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült ÁllamokNagy-BritanniaFranciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben. (A képen Joseph Polowsky, írásunk főszereplője.)

Berlin lelkesítő példát kínált az Orbánhoz hasonlók kisstílű idegengyűlöletével szemben

A Washington Post az IMF elemzése alapján úgy gondolja, hogy Merkelnek igaza van, amikor befogadja a menekülteket. Eközben az Economist úgy értékeli, hogy Merkel kénytelen hátat fordítani a menekültek iránt tanúsított nagyvonalúságnak. A Guardian szerint a holland kormányfő megismételte: ha nem sikerül lényegesen csökkenteni az Európába özönlő migránsok számát, akkor két hónapon belül összedőlhet a schengeni rendszer. A Die Welt a müncheni biztonsági konferencia vezetőjét idézi, aki szerint a hidegháború vége óta nem volt olyan veszélyes a helyzet a világban, mint éppen napjainkban.

Ha a Nyugat háborúról beszél, akkor az siker az „iszlám állam” számára

Az európai hatalmak segítséget ígérnek a francia elnök kérése nyomán, de nem osztják Hollande harcias retorikáját – írja a Le Monde. Nem úgy viszont a kelet-európai szövetségesek, akik habozás nélkül az államfő mögé álltak, amikor az a párizsi merényletek után kijelentette, hogy ez háború. A V4-ek megalapozottnak látják félelmüket, miután már eddig is ők helyezkedtek a legkeményebb álláspontra a bevándorlás ügyében és elutasították a kvótát. A szociáldemokrata német alkancellár ellenben azt mondta, hogy ha a Nyugat elkezd háborúról beszélni, az az első siker az „iszlám állam” számára. 


1 2 3   >