ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: hintapolitika

Nem leszünk mi orosz gyarmat? – zsákutcába kényszerített orbáni hintapolitika

Ismét az érdeklődés középpontjába emelte a V4-csoport összehangolt fellépését és egységesnek látszó politikáját a visegrádi országok kormányfőinek Prágában megtartott minapi csúcstalálkozója és az Európai Tanács 18–19-i ülése. A menekültválságon kívül azonban alig van olyan kérdés, amelyben Cseh-, Lengyel-, Magyarország és Szlovákia azonos álláspontot képviselne. Éles a különbség például az Oroszország iránti viszonyban. Orbán Viktor február 17-i moszkvai látogatása újra ráirányította mind a hazai, mind a nemzetközi közvélemény figyelmét erre a témára.

A túltáncolt Kállay kettős

A Political Capital blogján neves szakértők és diplomaták részvételével cikksorozat kezdődik Magyarország nemzetközi mozgásteréről, illetve az Orbán-rendszer külpolitikájáról. Az első vendégszerzőnk Hegedűs Dániel (a képen), a berlini German Council on Foreign Relations (DGAP) kutatója, aki szerint 2015 februárjára nyilvánvalóvá vált, hogy az Orbán-kormányok által a külkapcsolatok területén 2010–11 óta folytatott hintapolitika – taktikailag nem folytathatatlan ugyan, de – a jelenlegi nemzetközi helyzetben stratégiailag megbukott.

Magyarország távolodik a Nyugattól – a Merkel-látogatás sajtóvisszhangja

Orbán Viktor mindig úgy tekintett önmagára, mint aki az 1956-os hagyományokat folytatja, de most a jelek szerint Putyin antidemokratikus modelljéhez közeledik. Bár demokratikus választásokon győzött, ám vezetése alatt az ország kezd elsodródni a demokráciától. Persze még messze van attól, ahová az oroszok jutottak...Mindazonáltal Magyarország távolodik a nyugattól – állapítja meg kommentárjában a vezető német konzervatív újság, a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Danke Deutschland, danke Ungarn – Budapesten járt a német kancellár

Eredetileg tavaly ősszel, a határnyitás 25. évfordulóján lett volna időszerű Angela Merkel magyarországi látogatása, ám a német kancellár akkor nem tudott erre időt szakítani. Most is elsősorban a Szegedi Tudományegyetem meghívásának akart eleget tenni, mert a felsőoktatási intézmény díszdoktorrá avatta. A néhány órás budapesti vizit keretében jutott idő arra, hogy egyebek mellett Orbán Viktorral tárgyaljon és ellátogasson a Dohány utcai zsinagógába.