ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: humanitárius katasztrófa

Gyerekek halnak és sérülnek meg a moszuli csatában

Fennáll a veszélye egy újabb humanitárius katasztrófának: a Moszulért folyó véres harcokban gyerekek ragadtak a tűzvonalban – állítja az Amnesty International a helyben folytatott kutatása során feltárt bizonyítékok alapján. A civil szervezet munkatársai - az Iszlám Állam és az Egyesült Államok által vezetett koalíció által támogatott iraki kormányerők közötti harcokban - borzalmas sérüléseket szenvedett gyerekekkel találkoztak.

Menekültdráma: humanitárius katasztrófa érlelődik – népszavazás-háború Magyarországon

Soros György szerint négy alapvető hibája van az unió menekültpolitikájának, amelynek értelmében visszaküldik a menekülteket görög földről Törökországba, de ezeket a hibákat meg lehet szüntetni – kezdi cikkék a New York Review of Books. Az emberbarát milliárdos a hiányosságok közé sorolja, hogy a politika nem igazán európai, Merkel kényszerítette rá a többiekre. Azonkívül egyáltalán nem irányoztak elő rá elegendő pénzt. Harmadszor: nem önkéntes, végül pedig Görögországból őrző karámot csinál, miközben nincs elég létesítmény a már ott lévő menedékkérők számára.

Az EU–Törökország-megállapodás elutasítására kérik az uniós kormányfőket

Az Amnesty International levélben fordult az uniós vezetőkhöz, köztük a magyar miniszterelnökhöz, arra kérve őket, hogy utasítsák el az Európai Unió és Törökország közötti tervezett jövő heti megállapodást, amely felszámolná a nemzetközi védelmet Európában. Az AI összeurópai stratégiai megközelítést követel több biztonságos és legális útvonal céljából. 

Humanitárius katasztrófa fenyeget Dél-Szudánban

Dél-Szudán minden eddiginél nagyobb élelmiszer-hiánnyal, az éhség eddig nem látott mértékével néz szembe: 2,8 millió embernek – az ország népessége negyedének – sürgős élelmiszer-segélyre van szüksége, és legalább 40 000 ember áll a katasztrófa szélén – hívta fel a figyelmet három ENSZ-szervezet. 

Európai polgári mozgalom a megszorító politika ellen

Avanti Europe! néven polgári mozgalmat hívtak életre civil szervezetek és európai parlamenti képviselők az Európai Unióban általánossá vált megszorító politikákkal szemben, egy új gazdaságpolitikáért, amely a népi szükségletek kielégítését állítja a középpontba – adott hírt róla a Magyar Szociális Fórum pénteken.

Szolidaritás az éhségmenetettel

Szolidaritásáról biztosította az éhségmenetet a Magyar Szociális Fórum (MSZF) és a Polgárjogi Mozgalom (PM). Más civil szervezetekhez, köztük a Pax Romana-hoz, a MEASZ-hoz és a Közmunkások szervezetéhez tartozó személyekkel, továbbá a Magyar Szocialista Párt képviselőjével vasárnap megtartott tanácskozásukról kiadott nyilatkozatukban arra kérték az embereket, hogy vegyenek részt a menetben, tiltakozzanak a fizikai létüket érintő megélhetési gondok elhanyagolása miatt, a demokratikus erőket pedig felszólították, hogy csatlakozzanak a menet záróaktusához február 11-én a budapesti Kossuth téren – jelentette a Magyar Szociális Fórum. (Kép: nepszava.hu)