ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: ingatlanpiac

Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa

Egy év alatt két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek száma országosan. A statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint a tavaly kiadott 31 559 engedély 2008 óta a legtöbb. Négy év óta nem épült annyi – 9994 – lakás, mint tavaly. Az építési engedélyek számát tekintve a fővárosban és a megyei jogú városokban csaknem háromszoros az éves növekmény.

Újra kedveltek a földszinti lakások

A 19. század végéig kiváltságnak tekintették a földszinti lakást. Többnyire kényelmi okokból: nem kellett lépcsőzni, nem volt szükség az akkoriban ritkaságnak számított liftre és nem volt gond a vízellátással sem – ami az emeleti lakások esetében sokszor nagy gond volt.

Lakáspiac: bővülés, áremelkedés

Két év óta folyamatosan bővül a lakáspiac, tavaly az áremelkedés a nagyvárosokban is érezhető volt. Az átlagos négyzetméterenkénti árak Debrecenben, Győrött és Sopronban nőttek legnagyobb mértékben. A szakértők úgy gondolták, a bővülés 2016-ban sem torpan meg.

Kedvelt és drága: Észak-Buda – népszerű a panellakás

A Duna House becslése szerint az év első felében a 2015-i első hat hónappal nagyjából megegyező számú adásvétel zajlott a piacon, utána viszont csökkenés tapasztalható a tavalyihoz mérten. Az ingatlan-közvetítő a 2015-i azonos időszakban 114 500 adás-vételt becsült, az idén pedig 110 ezret.

Mennyit ér az ingatlan, ha nem fővárosi?

Miközben Budapesten izzik az ingatlanpiac, aközben a megyék többségében továbbra is az évek óta nyomott áron kínálják az eladók a lakásokat. Az Otthontérkép elemzéséből kiderül, hogy az életkörülményekben tapasztalható különbségek hogyan hűtik, vagy éppen szorítják le teljesen az ingatlanpiaci lázat a megyékben.

Áremelkedés és keresleti átrendeződés az ingatlanpiacon

Évekig leginkább városi legenda volt lakáspiac élénkülése, mára a statisztikák szerint valósággá vált. Az Otthontérkép ingatlankeresési portál az online kérdőíves kutatásának eredményeit vetette össze a saját adataival. Kiderült: a kormányzati politika okozta piaci élénkülésnek a hatása az árak mozgásában is megmutatkozik, miközben a kereslet is átalakulóban van.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >