ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: jég

Kutatók a Balaton jegén

Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.

Érdemes a mostaninál vadabbnak hagyni az erdőinket

A klímaváltozás egyre szélsőségesebb próbatételek elé állítja a magyarországi erdőket. Új kártevők, változó évszakok, a korábbiaknál hevesebb viharok és hosszabb száraz időszakok várhatók. Miként reagálnak erdőink ezekre a változásokra? Milyen fordulatok várhatók az erdőgazdálkodásban? Ódor Péterrel, az MTA ÖK tudományos főmunkatársával beszélgetett gilicze Bálint erdészetről, természetvédelemről és a Pilisben kezdődött erdőökológiai kísérletről.

Balaton: a jég alatt is ihatóan tiszta a tó vize

Léket vágtak hazánk legnagyobb taván az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete kutatói, hogy a vízminőséget és a tó jégpáncél alatti működését tanulmányozzák. A téli Balaton életének megismerésére irányuló kutatások során eddig ismeretlen algafajokat is felfedeztek a magyar tudósok.

Kedd délutáni vasúti helyzetkép: 10–50 perces késések

A zord időjárás enyhülésével javult a helyzet az ország vasúthálózatán. Budapest elővárosában és az ország jórészén tovább csökkentek a késések kora délután óta. A kedvezőbb körülményeknek köszönhetően holnap, február 8-án is a munkanapra meghirdetett menetrend szerint közlekednek járataink.

Óvatosságra inti a közlekedőket a Magyar Közút – téli gumi, hólánc, akkumulátor

Tekintettel a hétvégére várható nagy mennyiségű friss hóra, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közutakon gépjárművel közlekedőket, hogy csak akkor induljanak útnak, ha az feltétlenül szükséges. Ha mégis útra kelnek, akkor …indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a helyi útviszonyokról és az általános közlekedési helyzetről a Magyar Közút megyei diszpécser-szolgálatainál vagy az Útinformnál (telefon: 06 1 336 24 00). (Foto: auto-medienportal.de.)