ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: jólét

Kinek a sajtószabadsága?

Van-e sajtószabadság egy olyan országban, ahol bármelyik nap szabadon leírhatom, hogy Orbán Viktor (Habony Árpád, Mészáros Lőrinc stb.) gazember? Látszólag van, hiszen tényleg le lehet írni ilyeneket – néha meg is történik –: nem visz el a rendőr, nem fenyeget börtön vagy erőszak, nem bocsát el a munkáltatóm.

Le Monde: Orbán Viktor évek óta korlátozza a sajtószabadságot

A The New York Times/Reuters elemzése szerint a gazdasági kiút ügyében egyezik a német kancellár és a francia jobboldal várható elnökjelöltjének véleménye, ám egy sor politikai kérdésben, Oroszországtól és Törökországtól kezdve a migráción át Európáig viszont eltér Merkel és Fillon álláspontja. Olyannyira, hogy utóbbi a bevándorlás ügyében közelebb áll ahhoz, amit a jobboldali magyar és lengyel vezetők képviselnek. Szerinte a német kormányfő alábecsülte az iszlám terror veszélyét, amikor megnyitotta a határokat.

A demokráciát, a nyugati összefogást fenyegeti a „populista internacionálé”

Ann Applebaum, a The Washington Post szerzője szerint Trump még akkor is veszély a mostani Nyugat számára, ha veszít. Mert hogy már létrejött a „populista internacionálé”, a többi közt a Fidesszel, az osztrák Szabadságpárttal, a lengyel Jog és Igazságossággal. Közös az ideológiájuk, szorosan kötődnek Oroszországhoz, megvetik a Nyugatot és igyekeznek aláásni a nyugati intézményeket. Forradalmi élcsapatnak képzelik magukat. Befolyásuk megmarad az amerikai választás után is. Ennek az irányzatnak nem sok köze van a hagyományos jobboldalhoz, amely támogatja a képviseleti demokráciát, a vallási türelmet a nyugati összefogást.

Alkonyi derű: nyugdíjas is élhet polgári jólétben

Nem tudható, ki ő és mennyi a nyugdíja, az viszont igen, hogy 97 esztendős, és régi tagja az OTP Nyugdíjpénztárnak. A korelnökön kívül éppen tizenketten vannak, akik betöltötték a kilencvenedik évüket. Rajtuk kívül még 218 583 pénztári tag élvezheti a szolgáltatás előnyeit, mindenekelőtt azt a biztonságot, amelyet ömaguk alapoztak meg önként vállalt befizetéseik révén, miáltal elméletileg és gyakorlatilag is akár több jövedelemmel rendelkezhetnek életük alkonyán, mint aktív éveikben.

Lüneburg: Észak-Németország (és Európa) gyöngyszeme

A „fehér aranynak” köszönheti létét és egykor volt gazdagságát az észak-németországi Lüneburg. Ma már a só helyett az idegenforgalom a város jólétének a forrása. Kirándulók sokasága kíváncsi az ezeréves településre. A díszes oromzatú, égetett téglából készült középkori épületek az egykori gazdagságról tanúskodnak, amelyet a föld alatti hatalmas sósvízkészlet alapozott meg.

Elégedettek vagyunk-e az életünkkel?

Az általános fejlődés és gazdasági növekedés kapcsán az elmúlt időben tipikusan a bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó GDP mutatószámait vizsgálták hazai viszonylatban és nemzetközi összehasonlításokban egyaránt, ugyanakkor ezek önmagukban nem tükrözik hűen egy társadalom jólétét (welfare), illetve tagjainak jóllétét (well-being) sem, amely nem csupán a jövedelem-eloszlástól, a közszolgáltatások minőségétől vagy a környezeti terheltségtől, hanem egyéb szubjektív faktoroktól is függ.