ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: jelszó

Nyomtatóban matathat a hacker

A nagyvilágban működő százötvenezer nyomtatót tört fel nemrég egy brit egyetemista, és küldött valamennyire nyomtatandó fájlokat. Tettével szemléltetni akarta: az online (is) használt, de kellő védelemmel el nem látott dokumentumkezelő eszközök óriási biztonsági kockázattal járnak használóik számára. A magyar Xerox szakértője, Pap Kornél szerint a támadás megelőzhető lett volna, ha a tulajdonosaik az elvégzik az eszközök szoftverfrissítését.

Jelszót használni tudni kell

Világszerte az internet-használók többségéről elmondható: nem használ kellően biztonságos jelszót abból a célból, hogy hatékonyan védje magát az online térben. A Kaspersky Lab szakemberei állítják: a nagy többség rossz jelszavak használ, miáltal végzetes veszélybe sodorja digitális eszközeit és a rajtuk tárolt tartalmakat.

Feltörhető a WiFi-k negyede

Világszerte több mint 31 millió WiFi-hotspot elemzése után a Kaspersky Lab kiderítette: minden negyedik (28%!) nem biztonságos, sőt, kockázatos a használók személyes adataira. Mindennemű adatforgalom, amely ezeken a sugárzó pontokon átmegy, beleértve a személyes üzeneteket, jelszavakat, dokumentumokat stb., a hackerek számára könnyen hozzáférhetők és kényük-kedvük szerint felhasználhatók.

A router lehet az otthoni internetbiztonság sebezhető pontja

Tizenkétezer internet-használó részvételével tesztelte az ESET az otthoni routerek biztonságát. A hónapokig tartott felmérés eredményei azt mutatják, hogy az útválasztók tetemes része nincs biztonságban, mert gyenge, könnyen megfejthető jelszóval „védik” őket, továbbá sebezhetők az eszközökön futó szoftverek, ráadásul a védelmi hiányosságok miatt külső hálózatokról is hozzáférhetők a router és az általa táplált hálózat szolgáltatásai.

Bizonytalan biztonság: még mindig a jelszónál tartanak a magyar cégek

Magyar, román, cseh és lengyel vállalatok körében érdeklődött az Ipsos piackutató cég az Intel megbízásából. Kiderült: a magyar IT-biztonsági vezetők tartják a legkevésbé biztonságosnak saját hálózataikat, a biztonsággal kapcsolatos legtöbb problémáról a csehek számoltak be. A magyarok többségénél egyelőre nem alkalmaznak az egyszerű jelszónál biztonságosabb hitelesítési rendszert.

Egyre veszélyesebb a kibertér – álságos alakok, valóságos bűnözők

Egy szomorú esemény híre rázta meg a világot a napokban, amelynek sajnos egy 15 éves magyar áldozata is volt. Egy 18 éves német–iráni kettős állampolgár előbb kilenc ember lelőtt, majd öngyilkos lett egy müncheni bevásárlóközpontban. Bár tragédiák bárhol, bármikor történhetnek, mégis érdemes végig gondolni, hogy miben lehetünk minden eddiginél óvatosabbak, hogyan védhetjük meg magunkat és szeretteinket. Az egészséges gyanakvásnak, óvatosságnak ugyanis a digitális térben legalább annyira helye van, mint a való világban.


1 2 3 4 5   >