ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: jobboldali populisták

A demokráciát a jellemtelenek támadják

A december első vasárnapján esedékes osztrák elnökválasztás annak a vizsgája, hogy mennyire népszerű a populizmus Európában, immár Trump alatt, ám bőven belefér, hogy a földrészen a II. világháború óta először választanak meg szélsőjobbos államfőt – írja a Financial Times. A populista politikai földrengés középpontja Burgenland lehet, Norbert Hofer szűkebb hazája. Ha győz, az megrázkódtatja az egész kontinenst és fokozza a félelmeket a németeknél és a franciáknál, az ottani nacionalista pártok miatt.

Le Monde: Orbán Viktor évek óta korlátozza a sajtószabadságot

A The New York Times/Reuters elemzése szerint a gazdasági kiút ügyében egyezik a német kancellár és a francia jobboldal várható elnökjelöltjének véleménye, ám egy sor politikai kérdésben, Oroszországtól és Törökországtól kezdve a migráción át Európáig viszont eltér Merkel és Fillon álláspontja. Olyannyira, hogy utóbbi a bevándorlás ügyében közelebb áll ahhoz, amit a jobboldali magyar és lengyel vezetők képviselnek. Szerinte a német kormányfő alábecsülte az iszlám terror veszélyét, amikor megnyitotta a határokat.

A populista közép-európai kormányok klientúrát építenek az EU-pénzekből

A német kancellár nem bánta meg, hogy egy évvel ezelőtt beengedte a menekülteket, sőt ma is ugyanezt tenné – olvasható a Stern magazinban is annak a terjedelmes interjúnak az ismertetése, amelyet Merkel adott a Bild Zeitungnak. A szövetségi kormány feje elmondta: tavaly ilyenkor nem arról kellett dönteni, megnyissák-e a határokat, hanem arról, hogy ne csukják be a kaput mindazok előtt, akik a rettenetes humanitárius helyzetben gyalog indultak el Magyarországról nyugatra.

Baka ex-főbíró erkölcsi vereséget mért Orbánra

A brüsszeli Bizottság elnöke úgy gondolja, hogy Orbán Viktor rossz példát mutat a népszavazással – írja az osztrák Kurier.Juncker szerint: ha az országok sorozatban kérdőjeleznék meg ilyen formában az Európai Tanács és Parlament határozatait, akkor veszélybe kerül a jogbiztonság. Úgy hogy az EU-nak voltaképpen szerződésszegési eljárást kellene indítania Magyarország ellen. Csakhogy ez esetben a magyar kormányfő azt állítaná, hogy a nép ellen indult támadás. Ám ha ez a módszer elterjed, akkor nehéz lesz döntéseket hozni az unióban. A politikus egyébként úgy látja, hogy Lengyelországban sérül a jogállam. 

Európa mindig is multikulturális volt – a nacionalizmus és a kereszténység nem fér össze

A pápa a kelet-európai katolikus kormányfőkkel szemben foglalt állást a Károly-díj átvételekor mondott beszéde legfontosabb részében – vélekedik a Der Spiegel. A keresztény értékek olyan önjelölt védelmezői ellen, mint Orbán Viktor, aki a hozzá hasonlókkal együtt országában nem akar látni szír menekülteket, illetve muzulmánokat. Az egyházfő egyben üzenetet küldött a német AfD-nek, amely a legszívesebben lövetne a határkerítés mellett, amint közeledik egy menekültcsalád. De szólt a Pegidának, Le Pennek, Orbánnak és az új lengyel vezetésnek is, mármint hogy ne hivatkozzanak Ferencre, amikor a világnézetüket védelmezik.

Az elitek kudarca tönkreteszi Európát – Orbán szelleme lengi be az uniót

A német Die Welt szerint az elitek kudarca tönkreteszi Európát és a mostani év alighanem döntő lesz az összefogás jövője szempontjából. A kommentár úgy véli, hogy amikor jó idők jártak, akkor nem volt gond, hogy az embereket nem kérdezték meg még olyan ügyekben sem, mint az euró bevezetése, vagy a keleti bővítés. Ám a válság idején üresnek és gyengének bizonyul az unió. Az idén olyan sorsfordító témák kerülnek terítékre, mint a brit kilépés, továbbá egyes államok hajlama a folyamatos szerződésszegésre, egészen odáig, hogy Magyar- és Lengyelországban megkérdőjelezik az alapvető politikai értékeket.


1 2   >