ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: jogállamiság

Orosz módszerek Magyarországon: folyamatosan romlik a jogállamiság

A hamburgi Die Welt terjedelmes interjút közölt Heinrich August Winkler történésszel, és abból kiemelte, hogy az Európai Unió ma már nem tekinthető értékközösségnek, miután a liberális demokraták ellen kihívást intézett a magyar Orbán Viktor, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és az amerikai Donald Trump. A liberális és az illiberális erők közötti kultúraharc szemtanúi vagyunk mind az Egyesült Államokban, mind a transzatlanti nyugaton – fogalmazott a történész, aki szerint a liberálisok számára a Trump-kihívás azzal jár, hogy újra kell éleszteniük az európai építkezés tervét. Winkler szerint a Nyugat története az értékek elhanyagolásának, majd újrafelfedezésének, az önkorrekciónak a története.

Trump a tekintélyelvű nacionalisták – Putyin, Orbán, Le Pen, Kaczynski – példáját követi

A The Washington Post szerzője úgy gondolja, hogy miután az Egyesült Államok feladja vezető szerepét a világban, Kína és Oroszország nagyobb befolyást szeretne magának, kihasználva a keletkező űrt, a vegyes érzelmeket mutató németek pedig a Nyugat erkölcsi iránytűi lehetnek. Trump kevés kétséget hagyott afelől, hogy a jövőben a világ oldja meg a gondjait, ahogy tudja. Mindjárt az első intézkedésével kiléptette országát az ázsiai kereskedelmi megállapodásból, erről a szintén republikánus McCain szenátor azt mondja, hogy gyakorlatilag átengedi az irányítást Pekingnek a földrészen.

A Népszabadság tulajdonosváltása politikai eszközként szolgál a kritikus újságírás elhallgattatására

A Népszabadság eladása a jelek szerint erősíti az aggályokat, hogy még tovább csökkent az ellenzéki orgánumok száma, ugyanakkor növeli a kormány befolyását a sajtóban, olvasható az amerikai médiában The New York Times/The Washington Post/CNS News/AP. Az Opimust ugyanis Mészáros Lőrinchez, az egykori gázszerelőhöz kötik, aki hatalmas állami megbízások révén terjeszkedett a piacon, és aki sikereit maga is részben az Orbán Viktorhoz fűződő barátságnak tulajdonítja.

Az uniós pénzek nélkül nem lehetne fenntartani a magyar gazdasági sikerek látszatát sem

A Reuters hírügynökség úgy értékeli a pozsonyi csúcsot, hogy ott nem sok egységet lehetett tapasztalni, részben a visegrádi csoport miatt. További hátráltató tényező az összefogás szempontjából, hogy választások jönnek Ausztriában, Hollandiában, Franciaországban, és legfőbbképpen Németországban, így az érintett politikusok jelenleg kénytelenek elsősorban a hazai szempontokra figyelni. Márpedig a bevándorlás-ellenes érzelmeket több helyütt felfűti a rossz gazdasági helyzet, a magas munkanélküliség.

Orbán-vonatocska: a vezér kisded játéka

Az EU jövőjét taglaló írásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung kitér arra, hogy a Bizottság a brit kilépés miatt az utóbbi időben azoknak az államoknak is szolidaritását fejezte ki, amelyek egyébként összetűztek az unióval. Így főként Magyar- és Lengyelországnak. Mindkettő a bezárkózásra teszi tétjét, a menekültválságban nem működik együtt a többiekkel és a maga képére alakítja át a jogállamot – írja a vezető német konzervatív lap.

Magyarország tengelyt akaszt Ausztriával – várható-e kiegyezés?

Újabb konfliktus van kialakulóban Magyarország és Ausztria között, miután a magyar fél egyértelműen visszautasította, hogy visszavegye az osztrák hatóságtól azokat, akik nálunk léptek először az unió területére – adja tudtul a Die Presse. Kovács Zoltán szóvivő Bécsben határozottan közölte, hogy az Orbán-kormány nem kér a javaslatból, ily módon azonban a magyarok gyakorlatilag hatályon kívül helyezik a Dublini Egyezményt, miközben emberek ezreiről van szó. Az osztrákok a múlt ősz óta senkit sem toloncolnak vissza, mert a legfelső bíróság egy afgán anya és három gyermek ügyében kimondta: Magyarországon embertelen bánásmód fenyegeti őket.


1 2 3 4   >