ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: jog

Orbán álma: „magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen”

A Der Standard című osztrák lap a dpa német és az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján beszámol arról, hogy Orbán Viktor tegnap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az ország etnikai homogenitásának megőrzése mellett, a bevándorlás ellen szónokolt. Orbán jelentőséget tulajdonít annak, hogy egy magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen – olvasható a beszámolóban. A magyar kormányfő kijelentéseiről az AFP francia hírügynökség is hírt adott, mondván, Orbán a gazdasági növekedés szempontjából fontosnak tartja az etnikai homogenitás fenntartását. Ugyanez az elem felkeltette az STA szlovén hírügynökség figyelmét is, amely szintén beszámolt a magyar miniszterelnöknek az etnikai homogenitással kapcsolatos kijelentéséről.

Magyar vendégprofok – Tartu

Észtország második legnagyobb városa, Tartu és annak egyeteme az egész Baltikumon túlterjedő hatású tudományos központ. Elődjének 1583-i megalapítása még Báthory István nevéhez fűződik, jóllehet, akkor még fel sem vetődött a finnugor nyelvrokonság és az ebből levezethető kapcsolattartás. Később, a cári időkben a tartui oktatás németül folyt.

Lengyelország nem Magyarország: tömegek lépnek fel jogaik védelmében

Az ENSz Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője azt nyilatkozta a Magyarországnak küldött figyelmeztetésről, hogy a nálunk folyó kampány bűnözőknek, betolakodóknak és terroristának minősít olyanokat, akik az életüket féltve menekülnek – sugározta az Egyesült Államok közszolgálati rádiója, a Voice of America. A plakáthadjárat célja, hogy gerjessze a félelmet az idegenekkel és a migránsokkal szemben, márpedig ez igen aggasztó. Ráadásul félő, hogy Európa nagy részén a politikai viták populista nyilatkozatokba torkollnak, miközben nem hoz semmilyen pozitív eredményt, ha a rémületre és a gyűlöletre játszanak rá…

PolitiKuss: TASZ-kampány a hatalom kritizálhatóságáért

Növekvő aggodalommal figyeli a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ), hogy Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok az újságírók és közéleti kérdésekben megnyilvánuló polgárok, akik politikusokat kritizálnak. A TASZ olyan perekben nyújt jogi képviseletet, amelyekben politikusok jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni a kritikusaikat. A jogvédő szervezet legújabb, „PolitiKuss” kampánya erre a problémára hívja fel a figyelmet, és tesz javaslatokat a megoldásra.

Egységes jogot és ellátást azoknak, akik menedékjogot kaptak

Az illetékes szerb miniszter azt közölte, hogy országa nem vesz vissza egyetlen menekültet sem, ha azok már elérték Magyarországot – írja a Washington Post. Arra hivatkozott, hogy ha már magyar földön vannak, akkor ez már nem Szerbia gondja. A lap szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy Magyarország tömegesen toloncolná vissza az illegális határátlépőket. Akik jöttek, azok az éjjel már a pár kilométerrel odébb lévő határátkelőhöz mentek, ott 10–20-as csoportokban beengedték, majd busszal a szegedi állomásra vitték őket, onnan pedig ingyen vonaton utazhattak tovább az osztrák határig.

Alapszolgáltatást nyújtó bankszámla mindenkinek

A legálisan az unióban tartózkodóknak joga van alapszolgáltatásokat nyújtó fizetési számlát nyitni, ezt a jogot a bankok nem tagadhatják meg nemzetiség vagy lakóhely alapján: így döntöttek a képviselők csütörtökön. Az ilyen bankszámlák díjai és feltételei legyenek áttekinthetők és egymással összevethetők, illetve le kell egyszerűsíteni az alapszámlák közti váltást, fogalmaz a szöveg, amelynek részleteiről most kezdődik az egyeztetés a tagállamokkal.


1 2   >