ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: jogellenes

Sanyargatja a magyar kormány a menedékkérőket

A kedden az Országgyűlésnek benyújtott határőrizeti eljárás szigorításával kapcsolatos törvénymódosító csomag súlyosan ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel és a magyar szabályozással is; elfogadásával hazánk ismét a szégyenpadra kerülhet. Az Amnesty International Magyarország szerint téves a kormány kiindulópontja: Magyarországon nincs bevándorlási válsághelyzet, alig érkeznek menedékkérők az országba, ellátásuk a rendelkezésre álló befogadó állomásokon megoldható lenne.

Hivatalosan is alkotmányellenes az egyháztörvény

Az Alkotmánybíróság mai határozatát a többi között a TASZ beadványa alapján hozta meg. A döntés kimondja, hogy a tavaly életbe léptetett egyháztörvény főbb rendelkezései súlyosan sértik az alapvető jogokat és a jogállamiság követelményeit. Ez a határozat azonban várhatóan már nem nyújt érdemi jogorvoslatot az érdekelteknek, mert a megsemmisített rendelkezéseket beleírják az alaptörvénybe.

Jogellenes a Médiatanács Klubrádiót sújtó legújabb határozata is

Mai határozatával a Fővárosi Ítélőtábla a hatályon kívül helyezte a Médiatanács július 5-i végzését, amellyel a Médiatanács megkísérelte kizárni a Klubrádiót a budapesti 95,3 MHz-re szóló frekvencia-pályázatból. A Médiatanács Klubrádiót sújtó határozatai közül ez  azért jogellenes, mert a bírósági végzés kimondta, hogy a Klubrádió pályázatának alaki érvényessége már megállapíttatott.

Jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a szakszervezeti demonstrációkat – a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság közös sajtóközleménye

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen tiltakozik azellen, hogy a rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg 70 szakszervezetnek a Parlament elé és a Várba bejelentett tüntetését, semmibe véve a békés gyülekezés mindenkit megillető alkotmányos szabadságát. A TASZ jogi segítséget nyújt a szakszervezeteknek a tiltás bíróság előtti felülvizsgálatakor.

Mastercard-mesterkedés: jogellenesen számol fel bankközi jutalékot Az Európai Bizottság Verseny-főigazgatósága 2007. december 19-én kelt határozatában megállapította, hogy a Mastercard és a Maestro kártyarendszerek határon átnyúló tranzakciói esetében alkalmazott bankközi jutalék felszámítása beleütközik az Európai Unió versenyjogi szabályaiba.