ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: környezetszennyezés

Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Veteránok a magyar kazánok

A tavalyi ősz alapvető változásokat hozott a központi fűtésre és meleg víz előállítására szolgáló, főleg a gázkészülékek energia-megtakarítási, hatékonysági követelményeiben. Általános fogalommá vált a kondenzációs kazán, a hagyományos, nyílt égésterű készülékek üzembe helyezési moratóriuma június végével megszűnt. A Magyar Energiahatékonysági Intézet a körkérdésére kapott válaszokat az átállás évfordulóján hozta nyilvánosságra.

DDT-vel fertőzött háztáji tojások az Illatos út környékén

A Budapesti Vegyiművek (BVM) volt Illatos úti telephelyén számottevően szennyezett a talaj és a talajvíz, de hogy kijuthatott-e szennyezés lakott területre is, arról nem kapott tájékoztatást a Greenpeace a hatóságoktól. Az 1971-ben alapított, Magyarországon 2002 óta jelen lévő független, nemzetközi környezetvédelmi szervezet ezért a környékről származó csirketojás-mintákat vizsgáltatott be, melyekből a DDT és bomlástermékei határérték fölötti mennyiségben voltak kimutathatók.

Budapesti Vegyi Művek – a Greenpeace intézkedésiterv-javaslata

Hárompontos intézkedési tervet javasol a Greenpeace a Budapesti Vegyi Művek területén kialakult veszélyes helyzet azonnali kezelésére. Az első és legsürgősebb lépés a tűz- és robbanásveszély azonnali minimalizálása és a lakosság teljes körű tájékoztatása; a második teendő a veszélyes hulladék szakszerű elszállítása; a harmadik pedig a terület teljes megtisztítása.

Környezetvédelem Bosch-módra – start–stop-rendszer milliószám

A tél felé közeledve nagymértékben megnövekszik a nagyvárosok szállópor-koncentrációja. Ráadásul az időjárás változásával mind többen ülnek autóba, a közlekedési dugók is mindennapossá válnak, növekszik a károsanyag-kibocsátás. A korszerű start–stop-rendszer lehet a sszinte egyedüli megoldás az azonnali és helyi környezetszennyezési problémák megoldására.

Környezetszennyezés miatt aggódnak a gyerekek

Gyerekekkel készült nemzetközi kutatás szerint, bár sokuk élt már át különféle természeti katasztrófát, leginkább a környezetszennyezés aggasztja őket mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. – Az amerikai Pew Internet Center friss kutatása szerint a tinédzser gyerekeket nevelő szülők erősen aggódnak amiatt, gyerekeik online aktivitása hogyan hat majd a fiatalok jövőjére.


1 2 3   >