Címke: környezetvédelem

Gottardo: hatalmas lyuk a Svájc nevű sajtban – átadják a világ leghosszabb vasúti alagútját

Svájc a saját útját járja, s ezzel összeköti egész Európát. Tizenhét évvel a fő aknában elvégzett első robbantás után 2016. június 1-jén hivatalosan megnyitják a világ leghosszabb vasúti alagútját. Svájcnak megvan az oka az ünneplésre, nem csupán hazai és külföldi magas rangú vendégeket hívott meg az avatásra, hanem az ország egész lakosságát. Szerdán olyan nyitóünnepélyt rendeznek, amely az egész világnak bemutatja a legfőbb svájci értékeket: az innovációt, a pontosságot és a megbízhatóságot. Az 57 kilométer hosszú alagút fölavatásának a fénypontja az első utazás az óránként 200 kilométeres sebességgel robogó Gotthardshuttle-val (ingajárattal).

Paks–II nélkül a világ 2050-ben

Magyarország jövőbeli energaigényének fedezéséhez nincs szükség atomerőműre. Az összes energia-felhasználás akár fele, a termelt áramnak pedig a négyötöde is származhat megújulókból 2050-re, a szükségletek akkor is biztonságosan kielégíthetők –  derül ki a német Wuppertal Institut és az Energiaklub most elkészült energetikai modelljeinek eredményeiből.

Médiaunió-kampány: Nem nehéz vigyázni a Földre

„Nem nehéz…” ez a Médiaunió idei, környezetvédelmi témájú kampányának fősora. A zöld civil szervezetekkel együttműködésben kialakított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos fogyasztásra. Azaz a szakértők javaslatai alapján elsősorban arra, hogy ha nem vásárolunk feleslegesen sokat, és okosan újra hasznosítjuk a hulladékot, azzal máris sokat tettünk környezetünkért.

Sikeres a közösségi autómegosztás Bécsben

Kedvezően hat a városi mobilitásra a carsharing, vagyis az közösségi autómegosztás Bécsben. Egy friss tanulmány szerint 100 ezer bécsi használja ezeket a szolgáltatásokat, ennek köszönhetően évente összesen 44 millió kilométerrel kevesebb utat tesznek meg a személy-gépjárművek, ezáltal 7000 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

Paks II.: környezet- és korrupcióveszélyes

Nőtt a veszélye az atomerőművek elleni esetleges terrortámadásoknak is az európai terrorfenyegetettség növekedésével. – Egyebek között ezzel foglalkozott az Energiaklub „Paksról komolyan” című rendezvénysorozatának legújabb, immár nyolcadik eseménye.  – Az Energiaklub  számos tanulmánnyal bizonyítja: Paks II. tetemes költségvetési következményekkel járna.

Ütött a Föld órája? – szenved az emberiség otthona

Megkezdődött a visszaszámlálás: holnap, március 19-én este egy órára elsötétül egy sor nagyváros szerte a világon. Az idén tízéves a Föld Órája kezdeményezés, melyhez bárki önként csatlakozhat. Az egy óra hosszára vállalt sötétség jelkép, földünk véges erőforrásaira, a hatékony gazdálkodásra velük, továbbá a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >