ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: külpolitika

Trump szerint a világ

Nehéz pontos képet alkotni arról, milyen lesz Donald Trump külpolitikája. A leendő elnök sem írott dokumentumokban, sem beszédeiben nem részletezte erre vonatkozó szándékait. Sokan vélik úgy, hogy megközelítése kevés információra alapul, nem koherens, a sajtó hangzatos címeire épül, valamint üzletemberi tapasztalataira.

Juncker nagyszabású kezdeményezéseket jelentett be az EU egységének erősítésére

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker ma Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén tartotta az Unió helyzetét értékelő idei beszédét. A jövő évi prioritásokat vázolva az elnök elmondta: „Meggyőződésem, hogy a következő tizenkét hónap döntő fontosságú lesz, ha vissza akarjuk állítani uniónk...

Orbán külpolitikai romhalmazon ül

Az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nem tudja felfogni és politikai elmebajnak tartja, hogy egyes államok azt képzelik: a globalizált világban a visszaállamosítással sikereket lehet elérni – olvasható az osztrák Die Presse napilapban. Michael Roth ezt arra válaszul mondta, hogy a menekültkérdésben bizonyos államok nemzeti megoldással próbálkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a brit népszavazás megmutatta: a nacionalisták és populisták hazugságokra, félelmekre és féligazságokra építik a kampányukat.

Meg kell egyezni az európai értékeket megvető török elnökkel

Financial Times szerint a Törökországgal kötendő megállapodás kellemetlen, ám elkerülhetetlen és az utolsó esélyt kínálja Európának a menekültválság megoldására. Az egyezmény nagy része rossz ízű. Csaknem bizonyos, hogy törvénysértő az a része, amelynek alapján tömegesen küldenék vissza az embereket Görögországból török földre. Ezt az ENSZ gyorsan közölte is. Ugyancsak zavaró, hogy kétségbeesésében az unió feladja azokat a korlátokat, amelyek évtizeden át meghatározták a kapcsolatait Ankarával. A 75 millió török rövidesen szabadon beléphet a schengeni övezetbe, és eltávolítanak pár akadályt az uniós csatlakozási tárgyalások útjából is. 

Menekültügyi biztos: Magyarországnak európai segítségre van szüksége

Dimitrisz Avramopulosz az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa. A jogász és politikatudományi végzettségű politikus volt már Athén polgármestere, a görög jobbközép Új Demokrácia Párt alelnöke, az athéni kormány külügy, majd később honvédelmi minisztere. Görögországban beszélgetett vele az Euronews munkartársa.

Veszélyben vannak a régi és az új uniós büdzsé fejlesztési pénzei

Miközben Lázár János brüsszeli Canossa-járásra készül, hogy a kormányzati szabálytalanságok miatt felfüggesztett, 1200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési pénz egy részét megmentse, a következő hét év támogatásai is veszélybe sodródtak – hangzott el ma Herczog Edit európai parlamenti képviselő sajtótájékoztatóján. Nemzetközi tekintély és külpolitikai mozgástér híján a kormány helyett az Európai Parlament tud megküzdeni a hazai támogatásokért.


1 2   >