ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: katolikus

Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalosan Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője – adja tultula  The New York Times/The Washington Post/AP. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.

Esztergom megörökítése – Vatikánváros

A római katolikus egyház székhelyén, a Vatikánban áll a Szent Péter székesegyház, jelenleg a nyugati kereszténység legnagyobb temploma. A többi (részben nemzeti) katedrálisok mind elférnének benne. Márványpadlóján a nemzeti egyházak bazilikáinak hosszméreteit jelzik a fémvésetek, mellettük a számmal. Képünk tanúsága szerint a ferrarai katedrális és az esztergomi azonos méretű,118 méter hosszú. 

Árpád-házi (Boldog) Konstancia – Lemberg

Édesapja, IV. Béla a tatárjárás után adta férjhez Konstancia (1237–76) magyar királyi hercegnőt Leó (Lev) halicsi herceghez. Konstancia volt szülei hatodik gyermeke. A tatárdúlás súlyos következményeit Béla király házassági kapcsolatokkal is igyekezett enyhíteni, Magyarország keleti védelmét erősíteni. 

Az egyházügyi törvény megosztja az Orbán-kormányt és a püspöki kart

A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság által kifogásolt egyházügyi törvény megosztja az Orbán-kormányt és a püspöki kart, amelynek elnöke, Erdő Péter elfogadhatatlannak tekinti, hogy a hatalom messzemenően kizárja az egyházakat a kérdés megvitatásából. A bíboros óva intette a kabinetet attól, hogy az teljesen új jogszabályt akarjon bevezetni. Bírálta azt is, hogy az egyházak – a tavaly létrejött megállapodástól eltérően – csak kevesebbet kapnak az 1 százalékokból – tudósít a Kathweb. Arra is kitért, hogy megőrzi-e az állam a világnézeti semlegességét, amikor az egyházaknak akarja átadni a településeken a szociális intézmények jó részét.

Zbig, a stratéga – könyv a hidegháború befolyásos politikusáról

Izgalmas tanulmánykötet jelent meg Zbigniew Brzezinskiről a volt amerikai elnök, Jimmy Carter előszavával. A könyvet a magyar származású amerikai politológus, Charles Gati szerkesztette. A huszadik század második felének két markáns külpolitikusáról – Henry Kissingerről és Brzezinskiről – sokat tudunk, ám utóbbiról az életút egészét bemutató áttekintés mindeddig nem látott napvilágot magyarul.

John Lukács intelmei – magyaroknak

Nyugat vagy kelet? „Az államalapító Szent István a Nyugatot választotta, ami nagy döntés volt, mert lényege a mai napig fennáll. Ha a magyarok országa, vallása és egyháza a görögkeleti egyházhoz csatlakozott volna, akkor a magyar szellem lényege ezer éven át hasonlított volna, és a mai napig hasonlítana a balkáni – bolgár, román, szerb – lényeghez” – emlékezteti a 21. századi Magyarországot a 90. évében járó tudós, John Lukacs (Lukács János), aki éppen a kora miatt Búcsúelőadások címen adott elő kétszer is, talán utoljára – itthon.


1 2   >