ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: kazah

Brüsszel ellen Európa nacionalistáit hívta szövetségbe Orbán

Nem hagyta hidegen Orbán március 15-i beszéde Európa és Amerika sajtóját. A The New York Times a Reuters tudósítása alapján kiemelte, hogy Európa nacionalistáit hívta szövetségbe a magyar kormányfő szemben a brüsszeli álszent szövetségesekkel. Az alkotmányra és a rendre hivatkozva békés lázadásra szólította fel azokat, akik a Brexit alapján hasonlóan gondolják, mint ő: hogy a nemzeti szuverenitásnak kell nagyobb teret adni a brüsszeli bürokráciával szemben. A kormányzást ezért továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani – fogalmazott a többezres tömeg előtt Orbán – így a The New York Times.

Mándoky Kongur István – Almati

A karcagi születésű, fiatalon elhunyt magyar turkológus, Mándoky Kongur István (1944–92) már a középiskola első éveiben kitűnt a nyelvek iránti fogékonyságával. Kiválóan megtanult oroszul, a török nyelvek iránt is különös vonzalmat érzett, a kun nyelvemlékek kutatását már egyetemi évei alatt elkezdte, és folytatta a végzés után is.

Magyar hadifogoly-emlékművek – Szpaszk, Krasznodar

A II. világháború alatt és után az egész Szovjetunióban – becslések szerint – mintegy 200–250 ezer magyar vesztette életét hadifogoly-, illetve munkatáborokban. A kétoldalú hadisír- és emlékmű-gondozási megállapodás megvalósulása nyomán a volt Szovjetunió területén többfelé bukkanhatunk a II. világháború idején elhunyt magyarok emlékére emelt obeliszkekre.

Emberek aranyban – Budapesten

Aranypompában eltemetett fejedelmek kincsei a keleti sztyeppékről beköltöztek Budapesten az Operaház mögé, a Hajós utcába. A megnyitóra a 21-es számú ház előtt és benn az udvaron (innen nyílik az AVE elnevezésű vadonatúj kiállítóterem) összegyűlt érdeklődők tarka serege várta, hogy megismerkedhessen a valóban nem mindennapi látnivalókkal.