ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: kilépés

Orbánék mértéktelen propagandával megpróbálják bűnözőknek beállítani a menekülteket

A Die Zeit tudósítója azt tapasztalta, hogy Röszkénél és Tompánál a két hevenyészett menekülttáborban majdnem ugyanolyan katasztrofálisak a körülmények, mint pár hónapja Idomeninél, a görög–macedón határon. A sajtó több munkatársa is az egyik német egyházi segélyszervezet képviselőjét kísérte el a helyszínre, ahol százak várakoznak, köztük sok gyerek, hogy legálisan bejussanak az unióba. Egyetlen v ízcsapot leszámítva nincs ott semmi, ami szükséges az emberi élethez. Az önkénteseket csak időnként engedik be, így az ételosztás sem rendszeres. És ha összedől a Törökországgal kötött egyezség, akkor még drámaibbá válhat a helyzet.

Háromnegyed az Európai Unió mellett

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, július 1 és 6 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a választók Európai Unió, és intézményei nyilvánosságbeli megítélését. Tíz megkérdezettből héten azt gondolják, hogy az EU tagságunk első évtizede előnyős volt számunkra. Ez 13 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti kutatásunkban mértekhez képest. 

Az Európai Unió sajnálja és tiszteletben tartja a britek kilépésről hozott döntését

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke; Mark Rutte, a holland miniszterelnök, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke ma délelőtt Brüsszelben találkozott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy megvitassa az egyesült királyságbeli népszavazás eredményét. Az egyeztetés eredményeképpen a következő közös nyilatkozatot tették:

A britek távoznak az Európai Unióból

A csütörtöki népszavazáson 52 százalék voksolt a kilépésre, 48 százalék a maradásra Nagy-Britanniában. Az utolsó közvéleménykutatások ennek a fordítottját mutatták. Érdekesség, hogy Skócia és Észak-Írország inkább maradáspárti, míg Angliában (kivéve Londont) és Walesben többségben voltak a távozás mellett szavazók. 

Veszélyes játék: nem bírná Magyarország az EU nélkül?

Világosan kell bizonyítanunk, hogy – például Magyarországnak is – meghatározó stratégiai érdeke az uniós tagság fenntartása és az integráció folytatása: sokkal előnyösebb a közös európai fejlődés, mint az, ha mindenki egymástól függetlenül, esetleg egymás kárára, külön-külön keresi a saját boldogulását.

Orbán az Európa-ellenes nacionalista nemzetállamiság úttörője

A cseh kormányfő úgy látja, hogy ha a britek nem egészen három hét múlva a kilépés mellett döntenek, az az egész földrészen nagy lökést adna a szakadároknak és a nacionalistáknak, ám szerinte ez nem vonatkozik Közép-Európára – tudósít a Reuters. Sobotka kijelentette, hogy leginkább olyan erők profitálnának a britek kilépéséből, amelyek szét akarják szakítani az uniót. De mint megjegyezte, a kontinens középső részén nemigen várható újabb EU-ellenes hullám. Azt fejtegette, hogy mifelénk a menekültek miatt Brüsszel-ellenes a hangulat, a migráció nagy munícióhoz juttatta a nacionalistákat.


1 2   >