ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: kitoloncolás

Az osztrák szélsőjobb győzelme újabb megrázkódtatást okozna a földrésznek

Egy tekintélyes elemző úgy látja, sok évtized után vége annak, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia határozza meg a demokráciát és a szabadságot a világban, Trump és Farage alatt új korszak jön – derül ki a The New York Timesnak írt cikkébből. Ian Buruma, a New York-i Bard College professzora emlékeztet arra, hogy mindkét politikus megveti a nemzetközi, illetve nemzetek feletti szervezeteket, ezért alighanem búcsút lehet inteni a Pax Americanának, vagyis hogy a II. világháború után létrejött nagy szövetség, élén az Egyesült Államokkal és benne az egységes Európával, szavatolja a világ biztonságát.

Orbán külpolitikai romhalmazon ül

Az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nem tudja felfogni és politikai elmebajnak tartja, hogy egyes államok azt képzelik: a globalizált világban a visszaállamosítással sikereket lehet elérni – olvasható az osztrák Die Presse napilapban. Michael Roth ezt arra válaszul mondta, hogy a menekültkérdésben bizonyos államok nemzeti megoldással próbálkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a brit népszavazás megmutatta: a nacionalisták és populisták hazugságokra, félelmekre és féligazságokra építik a kampányukat.

Befogadó egyház, nemzetek nélkül – a migránsválság nem vallásháború

Szerkesztőségi cikkben állapítja meg a The New York Times, hogy Trump és hívei két hazugsággal házaltak a republikánusok elnökjelölt-állító gyűlésén. Az egyik az volt, hogy a nemzetet lerohanják a külföldiek, akik átkelnek a határon és beszivárognak a közösségekbe, hogy raboljanak és öljenek. A másik, hogy a legtöbb amerikai kemény választ sürget, ideértve a tömeges kitoloncolást és a falépítést. Az igaz, hogy a kérdés erős érzelmeket kelt, de az ország korántsem annyira megosztott ez ügyben, mint ahogy az Trump állítja, miközben 11 millióan élnek illegálisan az Egyesült Államokban. 

A világ elitjének ügyelnie kell a populista tombolás figyelmeztető jeleire

A Financial Times arra figyelmeztet, hogy az olyan politikusok, mint Trump és Le Pen egyszerű és rossz válaszokat adnak igen fontos kérdésekre, ám a világ elitjének oda kell figyelnie a populista tombolás figyelmeztető jeleire. A fejlett államokban a nagyfokú elégedetlenség javarészt gazdasági okokra vezethető vissza, így arra, hogy a reálbérek már hosszabb ideje stagnálnak, mint a háború óta bármikor. De magyarázzák a fenyegető kulturális változások is, beleértve a bevándorlást. Trump és a többiek erre kínálják a nacionalizmust, a hazai lakosság védelmét és a protekcionizmust. 

Fennmarad-e az Európai Unió, ha kilépnek a britek?

Az amerikai Time hetilap úgy értékeli, hogy az Európa-barát brit képviselőnő meggyilkolása mutatja: sötét jövő előtt áll a kontinens és lehet, hogy a földrész fordulóponthoz érkezett. A Brexit körüli kampányban nem sok szó esett az EU alapértékeiről, amelyeknek rendeltetése, hogy megakadályozzák a háborút és azt is, hogy visszatérjenek a rettenetes múlthoz. Jo Cox halála tükrözi a hangulatot Európában, amely az egyik rosszul kezelt válságból tántorog a másikba, felemészti a közbizalmat és azon tanakodik, hogy újra fel kell-e fedeznie a liberális értékeket, vagy fel kell adnia azokat – már ha egyáltalán túléli az egészet.

Szegeden futószalagon marasztalják el a határátlépőket

Der Spiegel a „Nagy kitoloncolási show” címmel számol be arról, hogy Szegeden szakmányban marasztalják el az illegális határátlépőket, éspedig azért, hogy mindenkit elriasszanak a példa követésétől. A gyorsított eljárás hatalmas nemzetközi felháborodást keltett, ideértve hogy a több mint 3 ezer perben 14 éveseket felnőttnek tekintenek, bizonyítás igazából nincs, a védő digitális üzenetekkel köti le magát a tárgyaláson, miközben villámítéletek születnek. A verdiktet futószalagon hirdetik ki: jóformán előre tudható, hogy a vége kitoloncolás és 1–3 évre szóló kitiltás lesz. 


1 2   >