ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: kivándorlás

Az Orbán-kormány csaknem az egész médiát a saját szócsövévé tette

A kanadai közszolgálati televízió, a CBC munkatársai összetűzésbe keveredtek a goj motorosok vezetőjével, miközben azt tapasztalták a riportúton, hogy Magyarországon a gusztustalan nemzeti hangulat elriasztja a menekülteket és az újságírókat. A stáb azért érkezett Budapestre, hogy felmérje a magukat az ország nacionalista védelmezőjének feltüntető szélsőjobbos, idegengyűlölő és antiszemita csoportok előretörését. Ezért találkoztak Mészáros Imrével, aki azonban azt követelte, hogy majd a végén eldönthesse, hozzájárul-e az interjú közléséhez és erről papírt is alá akart íratni a riporterrel.

Soul Exodus: dokumentumfilm a kivándorlásról

Bereczki Csaba rendező Soul Exodus című új dokumentumfilmjét vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház október 10-én (hétfőn) este nyolc órától. A road movie, amely tartalmában és üzeneteiben jóval túlmutat egy zenés dokumentumfilmen, már szeptemberben nagy sikert aratott a Zsidó Kulturális Fesztiválon és a Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon.

„Kitántorgó” magyarok – Pennsylvania

Magyarok a Földön mindenütt  megtalálhatók. Népes emigrációról azonban csak a Rákóczi-felkelés bukása, illetve az 1848–49-i forradalom és szabadságharc leverése után beszélhetünk. A 19. század második felétől aztán százezreket megmozgató, útnak indító kivándorlási hullám zajlott le, amelynek úti célja elsősorban az amerikai kontinens, az Egyesült Államok volt. 

Orbánisztánban a szolgalelkű hűség elnyeri a jutalmát

Anne Applebaum történész és újságíró, a The Washington Post rendszeres cikkírója, úgy látja, hogy az ausztriai folyamatok érzékeltetésére le kell porolni a nemzeti szocializmus fogalmát. Nem okvetlenül a hitleri értelemben, bár lehet, hogy a végén oda lyukadunk ki. Mindenesetre a Szabadságpárt politikai filozófiáját úgy jellemzi a történész-szakértő, hogy az vegyíti a nacionalizmust, tehát a saját etnikai csoport, illetve a nemzetállam elsődlegességét a szocializmussal, vagyis azzal a hittel, hogy a kormánynak be kell avatkoznia egy erős gazdaságba, de esetleg más területeken is.

"Síkraszállunk az utazás szabadságáért" – Kit tekint Ausztria menekültnek?

Folytatván a válogatást az újságíró archívumában, szeretném fölhívni a kedves olvasó figyelmét az Infovilág 2016. május 16-i cikkére. Az «Utak a bizonytalanságba – Magyar „menekültek” között a traiskircheni táborban» című riport eredetileg 1988. június 18-án jelent meg a Magyar Hírlapban. Előtte egy nappal, 1988. június 17-én közölte a kormánylap dr. Karl Blecha (a képen) interjúját. Az osztrák belügyminiszter bécsi hivatalában fogadott és válaszolt a kérdéseimre. A 28 esztendővel ezelőtt elhangzottak közül nagyon sok megállapítás, kijelentés ma is érvényes, időszerű.

Fenn lehet tartani a toleráns társadalmat a terror elleni kíméletlen harc közben

Nem szabad megengedni, hogy a szélsőségesek tőkét kovácsoljanak az emberek bizonytalanságából, vagy manipulálják őket, hogy hatalomra kerüljenek – áll Anne Applebaum kommentárjában a Wahington Postban. Kelet-Európát is megrázták a párizsi merényletek, de a szélsőjobb bizonyítva látja véleményét. Azonkívül a terrorhullám arra ösztönözte a szélsőjobbos, illetve konzervatív politikusokat, hogy keményebb hangot üssenek meg a menekültvitában – írja a Der Spiegel. A The Christian Science Monitor történelmi példákat is bevonva azt igyekszik kideríteni, hogy egyes országok miért falazzák be magukat, míg mások nyitnak a világ felé.


1 2 3   >