ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: klímaváltozás

Kutatók a Balaton jegén

Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.

Érdemes a mostaninál vadabbnak hagyni az erdőinket

A klímaváltozás egyre szélsőségesebb próbatételek elé állítja a magyarországi erdőket. Új kártevők, változó évszakok, a korábbiaknál hevesebb viharok és hosszabb száraz időszakok várhatók. Miként reagálnak erdőink ezekre a változásokra? Milyen fordulatok várhatók az erdőgazdálkodásban? Ódor Péterrel, az MTA ÖK tudományos főmunkatársával beszélgetett gilicze Bálint erdészetről, természetvédelemről és a Pilisben kezdődött erdőökológiai kísérletről.

A magyarok elégedettek a közös agrárpolitikával

Ma hozták nyilvánosságra a tavaly októberben készült annak az Eurobarométer-felmérésnek az eredményeit, amely az európaiak uniós mezőgazdasággal kapcsolatos véleményét vizsgálta. A felmérés magában foglalta annak elemzését, hogy mennyire tartják fontosnak a mezőgazdasági ágazatot, miként látják a gazdálkodók szerepét, és meglátásuk szerint melyek az unión belüli mezőgazdaság legfőbb céljai.

Mennyivel növekedhet a hőmérséklet? Baljós árnyak a párizsi klímacsúcson

A klímatárgyalások első hetének vége a megszokott forgatókönyv szerint zajlik: a kezdeti lelkesedés elillant, a tágyalások csigatempóval másznak előre, a résztvevők túl vannak a régi barátok viszontlátásának örömén, és kezdenek fáradni. Közben az idő is hidegre fordult, és jó néhányan megfáztak már, ami nem csoda, hiszen a fűtött épületek között a szabadban kell átjárni. Mindeközben a tárgyalások ellenfelei felizzították az interkontinentális fúrógépeket. A támadás most konkrétan az USA Szenátusától jött, ahol a többségi republikánusok arról határoztak, hogy megtiltják az elnök alá tartozó környezetvédelmi hatóságnak az üvegházgáz-kibocsátások korlátozását.

Tudományos világfórum Budapesten a fenntartható fejlődésről

Egy hónappal a kritikus fontosságúnak tartott párizsi klímacsúcs előtt Budapesten kapják meg a világ vezető tudománypolitikusai a lehetőséget arra, hogy eljuttassák a tudósok véleményét a döntéshozókhoz a fenntartható fejlődésről.A World Science Forumot az 1999-i budapesti World Conference on Science indította el az útján. 

Életbiztosítási csúcstalálkozó: magyarokat okít a nemzetközi élvonal

Ma rendezték meg a II. életbiztosítási csúcstalálkozó a Budapesti Kongresszusi Központban. A rendezvény a Pénzkultúra Alapítvány szervezésében, a teljes biztosítási szakma összefogásával valósult meg. A mintegy ezer biztosítási szakember a pénzügyi tervezés legismertebb nemzetközi szakértőjének tapasztalataival gazdagodhatott.


1 2 3 4   >