ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: klientúra

A populista közép-európai kormányok klientúrát építenek az EU-pénzekből

A német kancellár nem bánta meg, hogy egy évvel ezelőtt beengedte a menekülteket, sőt ma is ugyanezt tenné – olvasható a Stern magazinban is annak a terjedelmes interjúnak az ismertetése, amelyet Merkel adott a Bild Zeitungnak. A szövetségi kormány feje elmondta: tavaly ilyenkor nem arról kellett dönteni, megnyissák-e a határokat, hanem arról, hogy ne csukják be a kaput mindazok előtt, akik a rettenetes humanitárius helyzetben gyalog indultak el Magyarországról nyugatra.

Rövid üdvözlésre mások között a kerítésépítő Orbánnal is találkozott Ferenc pápa

A Vatikáni Rádió úgy pontosítja a hivatalos magyar híradást Orbán Viktor és a pápa kézfogásáról, hogy a miniszterelnök több ország katolikus képviselőivel együtt találkozott a katolikus egyházfővel annak Santa Marta-i rezidenciáján. Vagyis nem magánaudienciáról volt szó, hanem csupán rövid üdvözlésről – közölte a Szentszék. Azaz a keresztény politikusok magánemberként keresték fel Ferencet, nem vitattak meg vele semmilyen különleges témát. Magyarázatként a jelentés hozzáteszi, hogy Orbán Viktor protestáns, de kormányának tagja a KDNP.

A nemzeti bank Matolcsy és Orbán klientúrájának a pénzautomatája

Ahogy a nagy könyvben meg van írva – így minősíti a német Süddeutsche Zeitung a Magyar Nemzeti Bank körül kirobbant botrányt, amely klasszikus módon pénzről és befolyásról szól. Rámutat: az országot megrázza az ügy, amelyben Orbán környezete is tűzvonalba kerül. A miniszterelnök ily módon igencsak örülhet, hogy a menekültválság kapcsán az ország kisodródott az európai figyelem fókuszából, mert a belpolitikában viszont meg kell küzdenie a legújabb afférral. Súlyos vereség a kormány számára – amely egyébként is védekezésre kényszerült a korrupciós vádak miatt –, hogy nyilvánosságra kellett hozni a pénzkihelyezések listáját.