Címke: kormány

Kilakoltatásra ítélt családok jajkiáltása

A Magyar Szociális Fórum ma arra kérte a kormányt, hogy a téli kilakoltatási tilalom április végi lejárta után se engedélyezze azoknak a családoknak, egyedülálló idős, beteg embereknek a kilakoltatását, akik az utcán köthetnek ki másik lakhatás híján.

Energiafüggőség 80% – tiltakozás Paks 2 ellen

Greenpeace-aktivisták ma látványos demonstrációval tiltakoztak Magyarország egyre nagyobb mértékű energetikai kiszolgáltatottsága ellen. Hazánk olaj- és gázfüggősége jelenleg csaknem 80 százalékos, az aláírt paksi megállapodással villamosenergia-termelésünk függősége a 2030-as években szintén megközelítheti a 80%-ot.

Kormány–Magyar Telekom: partnerségi megállapodás – 2018-ra minden háztartásban szélessávú internet

Ma délben partnerségi megállapodást írt alá Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatója. Az esetleges fejlesztésekről szóló konkrét elemeket nem tartalmazó dokumentum a többi között rögzíti a magyar kormány szándékát az ország gazdasága versenyképességének fellendítésére, a Magyar Növekedési Terv megvalósítására. Leszögezi: a távközlési, infokommunikációs (IKT) ágazat adja a GDP nyolcadát és a gazdasági növekedés negyedét. Elismeri a Telekomnak a kezdetektől betöltött vezető, stratégiai szerepét a magyar távközlési és IKT-iparágban.

Miért hallgat Orbán Viktor?

A szomszédos Ukrajnában emberi jogi válsághelyzet alakult ki. A hatalom korlátozza a szabadságjogokat, alapvető kötelességének sem tesz eleget, amikor polgárai testi épségét, sőt életét fenyegeti. Az Európai Unió intézményei és tagállamai sorra szólalnak fel az erőszak ellen és a demokrácia védelmében, a magyar állam vezetői azonban mélyen hallgatnak.

Helyzetkép, 2013. november–december: gyökeres fordulatot a gazdaságpolitikában

Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési esélyeit ma kedvezőbbnek ítélik meg, mint akár egy esztendővel ezelőtt. A magyar gazdaságról az elemző a többi között megállapítja: kedvező változás elérésére akkor van esély, ha a kormány felhagy a konfrontatív gazdaságpolitikával, beszünteti az értelmetlen és kontraproduktív szabadságharcot az Európai Unióval, a multinacionális vállalatokkal, tiszteletben tartja a piacgazdaság írott és íratlan normáit, és nem utolsósorban a jogállamiság követelményeit. A magyar társadalom elemi érdeke, hogy az Európai Unió centrumához és ne az ázsiai térséghez közeledjünk. A kibontakozás csak akkor lehetséges, ha gyökeres fordulat következik be a gazdaságpolitikában.

A kormány érzéketlensége is az oka a mélyszegénység terjedésének

A magyar gazdaság harmadik negyedéves növekedéséről közölt adatok bizonyos értelemben némi meglepetést okoztak. A számok látszólag kedvezőek, de növekedési fordulatról nem lehet beszélni. A gazdaság szerkezetében ugyanis nem láthatók a tartós fejlődést megalapozó változások. A foglalkoztatottságban látszólag bekövetkezett javulás ellenére nincs érdemi előrelépés. A múlt két évben látványosan nőtt az időszakosan vagy tartósan külföldön dolgozók száma; ugyanakkor a hazai versenyszektorban kevesebben dolgoznak. Változatlanul nagyon magas a tartós munkanélküliség; az új álláshelyek 56,5%-a támogatott munkahely, azaz közmunka volt. Az Európai Unióban egyedüliként – a jelenlegi kormány érzéketlenségének jeleként – az álláskeresők 54,6%-a teljesen ellátatlanul maradt. Ez az egyik oka a magyarországi mélyszegénység gyors terjedésének.

 


1 2 3 4 5 6 7 8 9   >