Címke: kritika

„A részleges szabadság nem szabadság” – 250 éves a világ első sajtótörvénye

Az idén ünnepeljük a 250. évfordulóját annak, hogy a Svéd Királyságban megszületett és életbe lépett a sajtószabadság-rendeletet, amely máig kulcsfontosságú része a svéd és a finn alkotmánynak (Finnország mintegy 700 évig Svédország része volt). A világ első sajtótörvényének tekinthető királyi rendelet (Sdrordning) elfogadása 1766-ban új színt hozott az európai jogi kultúrába.

Orbán politikája kiszámíthatatlan – kritikus médiáknak nincs helyük a hatalom közelében

Amióta Orbán Viktor körbekerítette országát az egyre több menekült távoltartására, azóta a kerítés az önzés, a hiányzó szolidaritás és a nacionalizmus jelképe lett – írja a Neue Zürcher Zeitung. A liberális politikusok azt hangsúlyozzák, hogy egy felvilágosult, korszerű európai állam nem épít határzárat. Mivel folyamatos a káosz a nyitott határokon, Schengenen belül és a rendszer külső vonalán egyaránt, a műszaki akadályok egyre népszerűbbek a jobboldali populisták szemében. Végül is Magyarországra egyre kevesebb menedékkérő érkezik. Ezért sok politikus csűri-csavarja – főként Ausztriában, ahol nagy vita zajlik arról, minek nevezzék a tervezett zárat.

Megtévesztette a fogyasztókat, megsértette versenytársait a Vodafone – 30 millió forintra büntette a Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Vodafone) 2012. február 13.–március 31. között jogsértő összehasonlító reklámokat tett közzé, ezért 30 000 000 forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A Velencei Bizottság továbbra sem elégedett a bírósági törvényekkel

A kormányzati kommunikációval ellentétben a Velencei Bizottság legújabb, a módosított bírósági törvényekről szóló jelentésében továbbra is súlyos kritikákat fogalmazott meg. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelentés szerint az ügyáthelyezésre vonatkozó szabályok továbbra sem felelnek meg a jogállami követelményeknek, az Országos Bírósági Hivatal elnökének jogosítványai pedig továbbra is túl szélesek.

Sólyom László: alaptörvény-ellenes az előzetes feliratkozás

Kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi kormánypártokkal szemben Sólyom László (a képen) ma, az aszófői falunapon az Origo tudósítása szerint. A volt köztársasági elnök - a portál beszámolója alapján - beszédében a Fidesz előzetes feliratkozásról szóló választójogi terveit alaptörvénybe és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek nevezte. Az Origo ismertetése szerint Sólyom László úgy értékelte, az alaptörvény a napi politika puszta eszközévé vált, elveit állandó, napi érdekű módosítások rombolják. (foto: he.wikipedia.org)

Eredetvizsgálat: versenyhivatali rovó az államnak Az állam rossz hatékonyságú működésének iskolapéldája az állampolgárokra és vállalkozásokra feleslegesen kirótt, túlzott mértékű állami teherként megjelenő eredetvizsgálati díj – áll a GVH által az igazságügyi és a közlekedési miniszternek írt levélben. A versenyhatóság a két tárcavezetőt a szabályozás megváltoztatására hívja fel, az indokolatlanul magas díjszintek, az igazolhatatlan, felesleges ráfordítások csökkentése végett.