ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: kritika

A Népszabadság leállítása a sír szélére juttatta a sajtószabadságot

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ médiabiztosa a sajtószabadságra és a média sokszínűségére mért újabb hatalmas csapásnak tartja a Népszabadság bezárását – írják vezető amerikai orgánumok. Dunja Mijatovics szerint a lap hirtelen vége túlmutat a hivatalos indokláson, vagyis a felhalmozott veszteségeken. És aggasztó a mód, ahogyan végrehajtották, minden átláthatóság nélkül, a megfelelő folyamat elhagyásával. Mint mondta, nehéz elhinni, hogy itt egy egyszerű üzleti húzásról lenne szó. De ugyanilyen furcsa, hogy nem működhet tovább az internetes változat sem, hiszen nagyon sok újság még akkor is fenntartja az on-line megjelenést, ha nyomtatott formában nem létezik is tovább.

Magyarország sereghajtó az unión belül a sajtó szabadságát tekintve

A The New York Times/The Washington Post/AP egybehangzó jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a Népszabadságot csupán pár nappal azután zárták be, hogy a lap igen nagy horderejű leleplezéseket közölt vezető kormánypárti politikusokról. A történteket az összes (ellenzéki) politikai párt elítélte, azzal vádolta meg a hatalmat, hogy megpróbálja kiterjeszteni uralmát a média fölött. Szombaton este ezrek tüntettek a sajtószabadság és az újság mellett. Sokan rámutatnak az időzítésre, hiszen a döntés éppen akkor született meg a felfüggesztésről, amikor a Népszabadságban több összeállítás is rávilágított a legfelső szintű korrupcióra, ideértve Rogán Antal extravagáns helikopterútját és Matolcsy György személyes botrányát.

„A részleges szabadság nem szabadság” – 250 éves a világ első sajtótörvénye

Az idén ünnepeljük a 250. évfordulóját annak, hogy a Svéd Királyságban megszületett és életbe lépett a sajtószabadság-rendeletet, amely máig kulcsfontosságú része a svéd és a finn alkotmánynak (Finnország mintegy 700 évig Svédország része volt). A világ első sajtótörvényének tekinthető királyi rendelet (Sdrordning) elfogadása 1766-ban új színt hozott az európai jogi kultúrába.

Orbán politikája kiszámíthatatlan – kritikus médiáknak nincs helyük a hatalom közelében

Amióta Orbán Viktor körbekerítette országát az egyre több menekült távoltartására, azóta a kerítés az önzés, a hiányzó szolidaritás és a nacionalizmus jelképe lett – írja a Neue Zürcher Zeitung. A liberális politikusok azt hangsúlyozzák, hogy egy felvilágosult, korszerű európai állam nem épít határzárat. Mivel folyamatos a káosz a nyitott határokon, Schengenen belül és a rendszer külső vonalán egyaránt, a műszaki akadályok egyre népszerűbbek a jobboldali populisták szemében. Végül is Magyarországra egyre kevesebb menedékkérő érkezik. Ezért sok politikus csűri-csavarja – főként Ausztriában, ahol nagy vita zajlik arról, minek nevezzék a tervezett zárat.

Megtévesztette a fogyasztókat, megsértette versenytársait a Vodafone – 30 millió forintra büntette a Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Vodafone) 2012. február 13.–március 31. között jogsértő összehasonlító reklámokat tett közzé, ezért 30 000 000 forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A Velencei Bizottság továbbra sem elégedett a bírósági törvényekkel

A kormányzati kommunikációval ellentétben a Velencei Bizottság legújabb, a módosított bírósági törvényekről szóló jelentésében továbbra is súlyos kritikákat fogalmazott meg. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelentés szerint az ügyáthelyezésre vonatkozó szabályok továbbra sem felelnek meg a jogállami követelményeknek, az Országos Bírósági Hivatal elnökének jogosítványai pedig továbbra is túl szélesek.


1 2   >