Címke: kutatás

Az Európai Unió milliárdjaiból bővítik a magyar szuper-számítógépeket

Hazánk legnagyobb szuperszámítógép-fejlesztése valósul meg az idén. A kétmilliárd forintos beruházás eredményeként a nemzeti szuper-számítástechnikai infrastruktúra kapacitása az év végére megnégyszereződik. A beruházásnak köszönhetően látványosan növekszik a hazai kutatási, fejlesztési teljesítőképesség is. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) által koordinált „Szuper-számítástechnika a felsőoktatásban” című terv részeként 2 milliárd forintnak megfelelő uniós forrásból korszerűsítik a Budapesten és a Debrecenben található két szuperszámítógépet. A debreceni fejlesztése már tavaly decemberben megkezdődött, a fővárosi beruházás rövidesen kezdődik.

Múzeumkerti tudományfesztivál

A szervezők az idén is várják a kiállítókat a Tudományfesztiválra meg a Tudományok és Tehetségek Kertjére a Magyar Nemzeti Múzeum udvarán. A rendezvények célja a tehetséges fiatalok, a vállalkozói kultúra, a tudományok, a kutatás és fejlesztés népszerűsítése.

A szegedi egyetem és az evopro is részt vesz az EU kutatási programjában

Egyetemek és csúcstechnikával foglalkozó cégek közös informatikai fejlesztését támogatja az Európai Bizottság. A három évig tartó, 3,6 millió eurós kutatás és fejlesztés eredményként látványos teljesítmény-, energiahatékonyság- és termékfejlesztési költségcsökkentés érhető el egyebek mellett a vasúti ellenőrzés, az ipari termelés és az egészségügy területén. A programban a Szegedi Tudományegyetem és a magyar evopro Innovation Kft. is részt vesz. Öt ország oktatási intézményei és ipari szakemberei dolgoznak együtt a REPARA-projektben. A 3,6 millió euró összköltségvetésű program – amelyet az Európai Unió fő kutatás-finanszírozási eszközeként működő 7. kutatási és technológiafejlesztési keretprogramja 2,6 millió euróval támogat – 2013 szeptemberében kezdődött.

Szuperinnováció: megalakult a Watson Group – kognitív számítástechnika felhőalapokon

Az IBM bejelentette a Watson Group megalapítását. Az új üzleti egység célja, hogy munkatársai felhő alapú kognitív számítási technológiákra építő alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesszenek és vezessenek piacra. Az egymilliárd dolláros beruházással kétezer IBM-szakértő áll munkába. Máris elérhető három szolgáltatásával a Watson Group a számítástechnika új, kognitív korszakát jelzi. A Watson az IBM szuperintelligens számítógépe, melyet 2011-ben mutattak be a nagyközönségnek egy amerikai tévés vetélkedőben, ahol műveltségi kérdésekre válaszolva győzte le emberi ellenfeleit. Technológiáját azóta egészségügyi kutatásokban és az üzeti életben használják, kapacitásait tavaly év végén a fejlesztők számára is elérhetővé tették. A most bejelentett Watson Group megalapítása a szuperinnováció lehetőségeinek további kiaknázását szolgálja.

Pannon Egyetem: tudományos diákköri konferencia

Ma rendezték meg a Pannon Egyetem veszprémi és keszthelyi kampuszán az idei intézményi tudományos diákköri konferenciát. Az egyetem kiemelten fontosnak tartja a tehetséggondozást, miáltal a hallgatók bekapcsolódhatnak a tudományos munkákba és a kutatási, fejlesztési munkákba, kezdeményezésekbe is.

EU-pénzből sikeres magyar termék idősek, elesettek gondozására

A speciális szaniter-termékek fejlesztésére, gyártására és forgalmazására alakult Santis Kft. egy konzorcium magyarországi tagjaként vett részt az ISU DEP (intelligens szaniter-berendezések mozgáskorlátozottak és idősek számára) kezdeményezésben. A konzorcium a termékek fejlesztésével arra igyekezett megoldást találni, hogy miként lehet az egyre népesebb idős korosztály gondozását az eddiginél hatékonyabbá, higiénikusabbá és egyszerűbbé tenni az egészségügyi intézményekben, valamint a betegek és idősek otthoni ellátásában.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >