Címke: kutatás

Lovász László: tovább kell növelni az Akadémia súlyát a nemzetközi tudományban

Új célokat fogalmaztak meg a Magyar Tudományos Akadémia vezetői, hogy tovább növeljék az Akadémia súlyát a nemzetközi tudományban, a társadalom és a kormány előtt. Átfogó kutatási programok indulnak az ország számára fontos témákban, és konkrét lépések történnek avégett, hogy a magyar kutatókat felkészítsék a nemzetközi „üzemmódra”. Az MTA mindkét területen együttműködne az egyetemekkel és más szereplőkkel is. "A Magyar Tudományos Akadémia a legnagyobb közbizalmat élvező, a tudományos életben meghatározó, országos intézmény" – jelentette ki intejújában Lovász László (*1948) Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas matematikus, az MTA elnöke. (Képek: mta.hu)

Megkezdte munkáját a terrorizmus elleni európai uniós központ

Ma megkezdte működését a Terrorizmus Elleni Küzdelem Európai Központja (ECTC). A központ feladata, hogy alapvetően megerősítse az Europol terrorizmus elleni kapacitását, és olyan platformot biztosítson a tagállamoknak, melyen keresztül hatékonyabban folyhat az információcsere és az operatív koordináció. 

Jó harmadát az EU állta: 2200 millió forintos Bosch-beruházás Miskolcon

A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ma bemutatta az elektromos kéziszerszámok fejlesztését célzó nagyszabású beruházásának eredményeit. A program részeként 2,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg 1 milliárd forintos támogatással, melyből 850 millió forintot az Európai Unió adott, 150 milliót a magyar állam.

Fizette az Európai Unió: lezárult az eddigi legnagyobb hazai szuper-számítástechnikai  fejlesztés

Ma kora délután hivatalosan is bejelentették, hogy lezárult a "szuper-számítástechnika a felsőoktatásban" című beruházássorozat, ami az eddigi legnagyobbnak számít: 3200 millió forintba került, árát gyakorlatilag teljes egészében az Európai Unió állta, a magyar költségvetés pusztán az ilyen esetben kötelező töredéket tette hozzá.

„Innovációs garázst” alapít az Ericsson Budapesten

Az Ericsson ma bejelentette: „innovációs garázst” nyit a budapesti kutatási és fejlesztési központjában. Az új technológiai inkubátor-laboratórium az iparág számára olyan fontos témákon dolgozik majd, mint pl. a felhő alapú infrastruktúra, virtualizáció, 5G, IoT (Internet of Things / innovatív, internet alapú megoldások) és az analitika. Az innovációs „Garázs” elsőként a felhő alapú infrastruktúrára és a virtualizációra összpontosít majd.

Tudósok közgyűlése – kötelezettség és elkötelezettség

Hétfőn megkezdődöttaz MagyarTudományos Akadémia 186. közgyűlése. Elnöki köszöntőjében Lovász László azt hangsúlyozta, hogy „a tudomány szabadsága egyben kötelezettséget is ró ránk”. Az idén az Akadémiai Aranyérmet T. Sós Vera kapta, és további tizenhárom tudós vehette át az MTA Elnöksége által adományozott Akadémiai Díjat.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >