ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: labdarúgás

Puskás Ferenc – Melbourne

A melbourne-i Olimpiai parkban 2017 februárjától áll Puskás Ferenc bronzszobra. A magyar futballcsillag az ötödik kontinensen is edzősködött, mégpedig egyhelyi görög csapat mestereként, annak nyomán, hogy a Panathinaikosszal még 1971-ben elérte a  BEK-döntőt.

Guttmann Béla – Lisszabon

A portugál Benfica stadionjánál 2014. február végén felavatták a lisszaboni labdarúgóklub egykori magyar sikeredzőjének, Guttmann Bélának (1900–81) a szobrát. A 220 centiméter magas bronzalak – Szatmári Juhos László alkotása – a legendás trénert (egykor készült fotója alapján) a két megnyert BEK-serleggel a kezében ábrázolja a sportpálya 18. kapujánál, a 2004 januárjában elhunyt Fehér Miklós mellszobra közelében.

Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor – Madrid, Bernidorm, Kairó

Az ötvenes évek magyar Aranycsapatának labdarúgói 1956 után – hosszabb nyugati portyát követően – részben hazajöttek, részben azonban a külföldön maradás mellett döntöttek. Az előbbiek között jegyzi a sporttörténelem Hidegkuti Nándor (1922–2002) nevét, aki számos más siker mellett a londoni 6–3 középcsatáraként a Wembley-ben belőtt három góljával írta be magát a magyar labdarúgás krónikájába.

Kubala László – Barcelona

Katalónia fővárosában 2009 őszén ünnepélyesen leleplezték Kubala Lászlónak (1927–2002), a nagyhírű helyi futballcsapat legendás játékosának két méter magas szobrát. A 100 ezer személy befogadására alkalmas Camp Nou Stadionban rendezett ünnepségen megjelent a katalán gárda teljes vezérkara, élén Joan Laporta elnökkel (jobb oldali képünkön) , aki beszédében méltatta a magyar születésű csatár érdemeit.

Weisz Árpád Csili – Bologna, Milánó

Olaszországban két helyen is emléktábla fejezi ki a magyar születésű Weisz Árpád (1896–1944) iránt a labdarúgást szerető olaszok elismerését, akik hősünket a mai napig az egyik legnagyobb edzőként tartják számon az itáliai futball világában. Weisz írta a legelső olasz labdarúgó szakkönyvet, ő vezette be az itáliai pályákon a „WM-taktikát”.

Bélyegújdonságok: sakk, pipa, foci-EB

A Magyar Posta alkalmi bélyegeken mutatja be hazánk múzeumainak gyűjteményeit. A sorozat idei címletein a hevesi Sakkmúzeum és az ibafai Janus Pannonius Múzeum Dohányzástörténeti gyűjtemény, a Pipamúzeum féltett kincsei közül látható néhány. A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságot alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti posta.


1 2 3   >