ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: lakásépítés

Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (3.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa

Egy év alatt két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek száma országosan. A statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint a tavaly kiadott 31 559 engedély 2008 óta a legtöbb. Négy év óta nem épült annyi – 9994 – lakás, mint tavaly. Az építési engedélyek számát tekintve a fővárosban és a megyei jogú városokban csaknem háromszoros az éves növekmény.

Százmilliárdok oktatásra, egészségügyre, gyermekellátásra Bécsben

Elkészült az osztrák főváros 2017-re szóló költségvetési tervezete, amely 12,822 milliárd euró bevétellel és 13,392 milliárd euró kiadással számol. A hiányzó 569 millió eurót most még hitelből fedezi a magisztrátus, de 2020-ra nullaszaldóssá szeretné tenni a büdzsét. Már azt is tudható, hogy miképpen.

Aspern-Seestadt: a holnap mai városa  – érdemes Bécsben lakni: épít és támogat

Nem először számol be az Infovilág Bécs évek óta legnagyobb beruházásáról, a valamikori császárváros keleti peremén, a 22. kerületi (Donaustadt) Aspernben tervezett, a rég nem használt repülőtér helyén már javában épülő „tóvárosról”. Mi több, az első lakók éppen két évvel ezelőtt már be is költöztek (és azóta is folyamatosan érkeznek) Aspern Seestadtba, amely – sok, új várostól eltérően – korántsem kongó bolygó, hanem napról napra nyüzsgőbbé váló, élhető-lakható, ám minden vonatkozásában 21. századi település. (Képek: Orbán Valéria.)

Lassan áll kiegyensúlyozott pályára az építőipar

Több mint 1400 cég szűnt meg 2016 első negyedévében a magyar építőiparban, ez ötödével kevesebb, mint az előző negyedévben, és 12 százalékkal elmarad a tavalyi azonos negyedévi adattól is. Az ágazatnak azonban még mindig nincs oka arra, hogy fellélegezzen. Látják ezt a vállalkozók is, az új cégek alapítása ugyanis csak szerény növekedést mutat.

Csok mindenkinek! – megélénkül az építőipar?

Ha hinni lehet az elemzőknek, az idén némi fellendülés várható a lakásépítésben. Már tavaly kedvezően alakult a makrogazdasági környezet: az alacsony infláció az addiginál fizetőképesebbé tette a lakosság egy részét, és a banki hitelezés is megmozdult. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) idei megirdetésével és az áfa csökkentésével talán nő 2016-ban az építkezési kedv.


1 2 3 4 5 6   >