ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: lengyelek

A briteknek a lengyel vendégmunkásokkal van baja

Egy neves szakértő szerint a brit népszavazás után abszolút napirenden van az unióban, hogy jobban kiegyensúlyozzák a jogköröket Brüsszel, illetve a tagállamok között. Mujtaba Rahmann, az Eurasia Csoport Kockázatelemző Intézet európai igazgatója azután nyilatkozott a The New York Times-nak, hogy az osztrák legfelső bíróság elrendelte az elnökválasztás 2. fordulójának megismétlését. A szavazás ugyanis sok tekintetben az unió működéséről mond véleményt. A tanácsadó úgy látja, hogy az egész földrészen hatalmas az igény a nemzeti szuverenitás egy részének visszaszerzésére, ami mögött az van, hogy az Európai Unió mostanság nemigen törődik a polgárok mindennapi félelmeivel. 

Orbánisztánban a szolgalelkű hűség elnyeri a jutalmát

Anne Applebaum történész és újságíró, a The Washington Post rendszeres cikkírója, úgy látja, hogy az ausztriai folyamatok érzékeltetésére le kell porolni a nemzeti szocializmus fogalmát. Nem okvetlenül a hitleri értelemben, bár lehet, hogy a végén oda lyukadunk ki. Mindenesetre a Szabadságpárt politikai filozófiáját úgy jellemzi a történész-szakértő, hogy az vegyíti a nacionalizmust, tehát a saját etnikai csoport, illetve a nemzetállam elsődlegességét a szocializmussal, vagyis azzal a hittel, hogy a kormánynak be kell avatkoznia egy erős gazdaságba, de esetleg más területeken is.

Orbán támogatja az EU meggyengítését és feldarabolását

A német Die Zeit átvette az egyik legnevesebb lengyel irodalmár írását arról, hogy a magyarok és a lengyelek gyanakodva tekintenek mindenre, ami idegen. Nincs idejük olyasmire, mint Európa, ami a szemükben a gazdag és ráérő emberek bolondériája. Andrzej Stasiuk (a képen) szerint lehet persze, hogy ezek az országok soha nem is akartak európaiak lenni, éppen elég erejüket emésztette fel, hogy megvédjék a saját nemzeti identitásukat. A földrésznek ezen a részén a túlélés a tét. Az itteniek, amennyire lehet, kiveszik a részüket a közös dolgokból, ígéreteket tesznek, amit azután nem tartanak meg. 

Egyre befolyásosabb Európában a primitív nacionalizmus

A The Guardian vezércikkírója úgy látja, hogy hosszú évek óta most van a legtörékenyebb állapotban az európai terv. Sújtják a válságok és meg kell küzdenie a közhangulat alapvető változásával is. Egyre befolyásosabb a primitív nacionalizmus, amiről a földrész már azt gondolta, hogy maga mögött hagyta. Ugyanakkor bármilyen rossz hírért mind gyakrabban vádolják Brüsszelt és meglehetősen sokat civakodnak az európai partnerek.

 

Az újságíró archívumából: Olcsóbb tejtermékek – Ausztriában bezzeg... (Szerző: Kulcsár László) Ha időnként úgy vélné az olvasó, hogy valami nincs rendben az évszá-mokkal, szíveskedjék figyelembe venni, hogy az alábbi írás (és vélhetően még jó néhány a következő hetekben, hónapokban) a krónikás magán-archívumából származik. Évfordulós eseményekhez kötődő vagy éppen akkor, húsz esztendővel ezelőtt különösen időszerű témákat válogatott ki újra közlés – és ismeretterjesztés – céljából. Ez a tudósítás az akkor rangos és mértékadó napilapként ismert Magyar Hírlap 1990. január 2-i számában jelent meg. Fogadja érdeklődéssel, kedves Olvasó!