ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: liberális

Orbán álma: „magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen”

A Der Standard című osztrák lap a dpa német és az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján beszámol arról, hogy Orbán Viktor tegnap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján az ország etnikai homogenitásának megőrzése mellett, a bevándorlás ellen szónokolt. Orbán jelentőséget tulajdonít annak, hogy egy magyar szállodában a takarítónő is magyar legyen – olvasható a beszámolóban. A magyar kormányfő kijelentéseiről az AFP francia hírügynökség is hírt adott, mondván, Orbán a gazdasági növekedés szempontjából fontosnak tartja az etnikai homogenitás fenntartását. Ugyanez az elem felkeltette az STA szlovén hírügynökség figyelmét is, amely szintén beszámolt a magyar miniszterelnöknek az etnikai homogenitással kapcsolatos kijelentéséről.

Magyarország elfeledkezett keresztény gyökereiről?

Ízekre szedi a Financial Times a magyar kormány bevándorlást és határellenőrzést tovább szigorító jogszabály-módosítását, aminek a szerző és az emberi jogi szervezetek szerint is az lesz a következménye, hogy Brüsszel ellentámadásra kényszerül. Ha még ebben a hónapban elfogadja magyar parlament a törvényt, amely konténertáborokba zárja a menekülteket mindaddig, amíg státuszuk nincs véglegesítve, akkor Európa legszigorúbb menekültügyi jogszabályát Magyarország fogja jegyezni. Orbán Viktor előre jelezte, hogy fel van készülve a Brüsszellel szembeni harcra, s minden bizonnyal ez lesz harmadik terminusának utolsó uniós mérkőzése.

Putyinnal párban – az Orbán által dicsőített – Trump bízik az Európai Unió összeomlásában

Paul Krugman azt írja a The New York Timesban, hogy az új amerikai elnök a tudatlanság falát építi, már nem is lehet követni katasztrofális lépéseit. Itt van pl., hogy a Mexikóra kivetendő büntetővámból akarta finanszírozni a kerítést a két ország határán, ami persze nem mérhető ahhoz, hogy az elnök éppen a holokauszt nemzetközi emléknapján becsapta az ajtót a menekültek orra előtt, mégis jól jellemzi a kormányzat kusza működését, a tudatlanságot, a hozzá nem értést, a bizalom eljátszását. Hiszen a vámot nem az exportőrök fizetik, ellenben a teher végső soron az amerikai fogyasztókat sújtaná.

Magyarország lecsapni készül a Soros által támogatott összes civil szervezetre

Támadástól tartanak a hivatalos Magyarország részéről külföldi támogatást élvező szervezetek, köztük olyanok, amelyeket a liberális emberbarát, Soros György segít, mert úgy gondolják, hogy a jobboldali-populista kormányt felbátorítja Trump győzelme – írja a The Guardian. A hatalom azt tervezi, hogy az NGO-k (nem kormányzati szervezetek) vezetőit is vagyonnyilatkozat megtételére kötelezi, amit azok a civil társadalom megfélemlítéseként értékelnek. A lépés az utolsó fejezet Orbán Viktor kampányában, mármint hogy illiberális államot építsen ki, ami nemzetközi bírálathullámot keltett a demokrácia lebontása miatt.

A mérsékeltek megerősödésével megnyílhat a terep a politikai közép előtt

A konzervatív brit lap, a The Times azt jósolja, hogy 2017 a mérsékelt erők megerősödését hozza, mivel a távozó esztendő az olyan populista erős emberek nagy sikerével zárul ugyan, mint Putyin és Erdogan, nem beszélve Trumpról, ám az emberek stabilitásra és korrektségre vágynak és ez megnyitja a terepet a politikai közép előtt. Az idén az érzelmek elsöpörték az értelmet, az előítélet legázolta az igazságot, miközben a populizmus bekerül a főáramlatba. Az ostobaság korában súlyos kihívások érték a jogra épülő, liberális nemzetközi intézményeket, amelyek évtizedek óta a világrend alapját képezik.

Osztrák elnökválasztás:  korlátokba ütközött a politikai felforgatás

Az osztrák elnökválasztás eredménye azt mutatja, hogy nem elsöprő a Trump által keltett hátszél Európában, amelyre a szélsőséges politika hagyományosan kataklizmát zúdított – állapítja meg a The New York Times. Populista erők felforgatták a politikát Nyugaton, gyakran hamis hírek segítségével, illetve a globalizáció és a migráció keltette félelmeket gerjesztve. Ausztria persze túl kicsi, hogy irányadó mintának lehessen tekinteni. Jövőre kulcsfontosságú választások lesznek a franciáknál és a németeknél, és lehet, hogy az olaszoknál is idő előtt az urnákhoz kell szólítani az embereket. Ez a három próbatétel határozza meg az Európai Unió jövőjét az évtized hátralévő részében.


1 2 3   >