ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: maffiaállam

Putyin és Oroszországa az EU-t veszélyezteti

A The Washington Post azt feszegeti, miért nem hajlandó szembenézni a valósággal Trump Oroszország ügyében? A vezércikk szerint ugyanis a két nagy párt egyetért abban, hogy Moszkvát meg kellett büntetni, amiért az ellopott iratok közzétételével arcátlanul beleavatkozott az elnökválasztásba. A tengerentúli titkosszolgálatok is úgy látják, hogy pontosan ez történt. Egyetlen amerikai vezető szemében sem lehet bocsánatos, ha valaki megpróbálja felforgatni az Egyesült Államok demokráciáját. Trump viselkedése azonban csak még súlyosabb kérdéseket vet fel, mármint hogy milyen szálak fűzik az oroszokhoz és milyen együttműködést akar Putyinnal.

Magyarország Moszkva legszorosabb szövetségese Európában

A neves amerikai lap, a New York Review of Books Magyar Bálint maffiaállamának fogalmával mutatja be az orosz rendszert. Felidézi, hogy Magyarország Moszkva legszorosabb szövetségese Európában és a koncepció megalkotásához az orbáni modell szolgált alapul. Vagyis hogy a magyar miniszterelnök óriási hatalmat összpontosított a kezében, kiiktatta a politikai és gazdasági vetélytársakat, és az állami intézményeket személyes törekvései szolgálatába állította. A rezsimnek nem sok köze van a liberalizmushoz, nem annak eltorzult változata, ezért még illiberálisnak sem lehet nevezni.

A Libération Magyarország-száma – Orbánék markológéppel hordják szét az ország pénzét

Martin Schulz aggasztónak tartja, hogy több tagállam is a tekintélyelvűség irányába sodródik – írja a francia Libération. Az Európai Parlament elnöke szerint a kísértés jól látható a magyaroknál, szlovákoknál és a lengyeleknél, ahol az emberek olyan pártokra voksolnak, amelyek egyszerű válaszokat adnak a világ kérdéseire, illetve ahol bizonyos politikai erők úgy gondolják, hogy nacionalista válaszok segítségével szállhatnak szembe a globális kihívásokkal. A menekültválság kapcsán a politikus kiemelte, hogy gyakran a félelem uralkodik ott, ahol a kormány és a lakosság megtagadja a szükséges szolidaritást. Lásd Magyarországot és Szlovákiát! 

A magyar beteg: Orbánékat körbe röhögheti a világ...

Az illiberális demokrácia tönkreteszi a civil szférát, a magyarországi korrupció elriasztja a külföldi befektetőket. Ha egyes országok ragaszkodnak a zárt határokhoz, széteshet a schengeni rendszer, de akár az egész földrész is. Egy amerikai professzor azt mondta: még soha nem tapasztalta, hogy az illiberális demokrácia olyan kiterjedt lenne és annyira tönkretenné a civil szférát, mint Orbán Viktor maffiaállamában – olvasható a The Huffington Post-ban. Jon Van Til, aki a Rutgers Egyetemen oktat, ám vendégtanárként az év nagy részét már jó ideje Budapesten tölti, könyvet is írt a tapasztalatairól: „A magyar beteg” címmel.

Mester és tanítványa találkozik – Orbán irányításával maffiaállam jött létre

Putyin budapesti látogatásáról írnak a külföldi lapok. A DPA német hírügynökség szerint kétes fénybe kerül Putyin budapesti látogatása, mert Orbán Moszkva felé hajlik. Orbán és Putyin politikai felfogása nem sokban különbözik egymástól. Az orosz elnök az irányított demokráciát hirdeti, magyar kollégája pedig felfedezte magának az illiberális demokráciát…  A Die Presse azt is megjegyzi, hogy Orbán és Putyin szoros viszonya mögött sokkal inkább gyakorlati ok húzódik meg: Magyarország ki van szolgáltatva az orosz gázszállításoknak.

Tömegfelvonulással kezdődött az új év Magyarországon – „A tavasz jön, Orbán megy”

Az ellentmondásos magyar miniszterelnök elleni legújabb tüntetésen sok ezren tiltakoztak, mert szerintük az állam Oroszországhoz közeledik. A több mint ötezresre becsült tömeg elítélte Orbán Viktort, akinek népszerűsége erősen visszaesett a múlt év végén, jóllehet pártja tavaly három választást is megnyert. Az egyik felvonuló zavarónak nevezte, hogy a kormány az orosz befolyásnak teszi ki az országot, és külön kiemelte a paksi szerződést. Mások az oktatás és a közigazgatás központosítását kifogásolták – tudósít az AFP/Yahoo.


1 2   >