ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: maginfláció

A bizonytalanságok ellenére gazdasági növekedés várható

Az európai gazdasági élénkülés tavaly ellenállónak bizonyult a világméretű kihívásokkal szemben, és a várakozások szerint az idén és a következő évben is folytatódni fog: csaknem tíz év óta először fordul elő, hogy a teljes előrejelzési horizonton (2016, 2017 és 2018 tekintetében) az EU minden tagállamában növekedésre számít a Bizottság. A kilátásokat azonban a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi.

Statisztika: 0,7%-kal csökkentek a fogyasztói árak novemberben

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,7%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Ezen időszak alatt a háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek ára csökkent, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

A KSH szerint májusban 0,1%-kal csökkentek a fogyasztói árak

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak.

Márciusban 0,1% volt az infláció – állítja a statisztikai hivatal

Márciusban a fogyasztói árak 0,1%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a jármű-üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Havonta publikálja inflációs alapmutatóit a Nemzeti Bank

A Monetáris Tanács határozata alapján 2013. januártól havonta publikálja inflációs alapmutatóit a jegybank. Az eddig csak negyedévente, az inflációs jelentésekben megjelent indikátorok kiemelt szerepet játszanak a monetáris politikai döntéshozatalkor, így az indexek közzététele a döntéshozatali folyamat átláthatóságának növelését segíti elő. A mutatókról készített grafikonok a havi ábrakészletben is megjelennek.