ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: magyar-osztrák

Magyar–osztrák kormányfői eszmecsere: új fejezet nyílhat

Jó úton haladunk, sikerülni fog új fejezetet nyitni a magyar–osztrák kapcsolatokban az átláthatóbb, jobb együttműködésért – mondta Christian Kern osztrák kancellár kedden Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt. A kancellár kiemelte: a munkamegbeszélés fő témája természetesen a migráció volt. Ausztria hamarosan 20 rendőrt küld a határvédelem támogatására a magyar–szerb határszakaszra – közölte. Hangsúlyozta: ez az első lépés, majd egy szakértői bizottság tisztázza, hogy Ausztria részéről hogyan lehet fokozni ezt a segítségnyújtást. Christian Kern kitért rá: Magyarország kész arra, hogy visszafogadja azokat, akik itt léptek be először az EU területére, és visszajuttatja őket a származási országaikba, elsősorban Koszovóba és Albániába. 

Tisztázódnak-e a mai Orbán–Kern-találkozón a félreértések a magyar–osztrák kapcsolatokban?

Mai, bemutatkozó látogatásán a menekültkérdésről tárgyal Budapesten az osztrák kancellár, így arról, hogy Ausztria a következő napokban 20 rendőrt küld a magyar-szerb határ védelmére – írja a Kurier. Ugyanakkor kényes pont lesz Orbán és Kern megbeszélésén, hogy Magyarország jó ideje nem hajlandó visszavenni azokat a menedékkérőket, akik rajta keresztül jutottak át a szomszédos országba, mondván, hogy azok igazából Görögországban léptek először be az EU-ba.

"Síkraszállunk az utazás szabadságáért" – Kit tekint Ausztria menekültnek?

Folytatván a válogatást az újságíró archívumában, szeretném fölhívni a kedves olvasó figyelmét az Infovilág 2016. május 16-i cikkére. Az «Utak a bizonytalanságba – Magyar „menekültek” között a traiskircheni táborban» című riport eredetileg 1988. június 18-án jelent meg a Magyar Hírlapban. Előtte egy nappal, 1988. június 17-én közölte a kormánylap dr. Karl Blecha (a képen) interjúját. Az osztrák belügyminiszter bécsi hivatalában fogadott és válaszolt a kérdéseimre. A 28 esztendővel ezelőtt elhangzottak közül nagyon sok megállapítás, kijelentés ma is érvényes, időszerű.

Visszaállítaná a határellenőrzést az osztrák rendőr szakszervezet a menekültáradat miatt

A keleti tagállamok lázadoznak az ellen, hogy az EU rá akarja beszélni őket: fogadjanak be többet a kontinensre zúduló menekültekből. Az ügyben vita alakult ki az egykori szovjet tömb tagjai, illetve Berlin és Brüsszel között – írja a Sunday Times. A Welt helyszíni tudósítása Európa várótermének nevezi Szerbiát, amely még türelmes, de mi lesz, ha teljes hosszában állni fog a magyar határzár? A Der Standard beszámolója szerint az osztrák rendőr szakszervezet vezetője el tudja képzelni, hogy a menekültáradat miatt időlegesen visszaállítsák az ellenőrzést a magyar–osztrák határon, azaz ugyanúgy látja a helyzetet, mint német kollégája.

Árnyékok a magyar–osztrák kapcsolatokban (is) – Bécs (is) kritizál

Egyértelmű bírálatot gyakorolt budapesti látogatásán az osztrák államfő, aki nincs megelégedve azzal, ahogyan Orbán az ellenzékkel bánik. Fischer közvetve kifogásolta a demokrácia magyarországi állapotát. Áder Jánossal lezajlott találkozója után úgy fogalmazott, hogy az osztrák parlamentben 99-en képviselik a kormányt, 84-en pedig az ellenzéket. Ez pedig megfelel annak a demokrácia-felfogásnak, amely szerint a hatalomnak és ellenzékének nagyjából egyensúlyban kell lennie.

Huszonöt éve történt: magyar–osztrák határnyitás

Ezekben az órákban, éppen negyedszázaddal ezelőtt, történelmi esemény zajlott le a magyar-osztrák államhatáron, azon a helyen, sok-sok kilométer hosszúságban, amely jó négy évtizeden át két világrendszer határa is volt, és ezt a határt kezdetben "tűzzel-vassal", éles lőfegyverrel, később elektromos majd elektronikus jelzőrendszerrel védték az egyik, azaz a keleti oldalról, miáltal Ausztria abszolút biztos lehetett abban, hogy határát szigorú ellenőrzés nélkül talán még a madár sem repülheti át, erről a magyarok gondoskodtak. Az 1989. június 27-én lezajlott történelmi esemény: a vasfüggöny lebontásának hivatalos bejelentése. (A képen: Horn Gyula, a drótvágó.)


1 2   >