ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: megosztottság

A Soros elleni támadásra a jelzést Orbán adta meg 2015 őszén

A lap Orbán Viktort hozza fel annak bizonyítékaként, hogy Európában teret nyernek az elitellenes pártok, amelyek véget akarnak vetni az összefogást szorgalmazó alapállásnak az EU-ban, ellene vannak a nyitott határoknak és a közös valutának – olavsaható The Wall Street Journal hasábjain. Az euroszkeptikus magyar vezető úgy ünnepelte Trump győzelmét, hogy az búcsú a Nyugatot gyengítő liberális nem-demokráciától. Amikor jó hat éve Orbán hatalomra került, nacionalista nézetei éles bírálatban részesültek az unió nagy részében.

A kelet-európai populista nacionalisták a 20-as, 30-as évek romboló mozgalmait idézik

Hamarosan két olyan vezető irányítja majd a dolgokat Washingtonban és Moszkvában, akit hasonló jobboldali nacionalizmus vezérel, beleértve a nemzeti érdekek elsődlegességét, az egykori nagy múlt hangsúlyozását – állapítja meg a The Washington Post. Mindketten a keresztény értékeket trombitálják és elutasítják a kulturális sokszínűséget. Ideológiai eszmetársaik már szilárdan megvetették a lábukat Európa egyes részein és azzal fenyegetnek, hogy véget vetnek a liberális összefogásnak a földrészen. Ebben a jobboldali fordulatban Oroszország persze nem pont azokon a húrokon játszik, mint Trump, de Moszkva aktívan ténykedett az átrendeződésért.

A szabadság és egység pillanata volt 1956 a magyarok számára

A Neue Zürcher Zeitung lap szerint Orbán Viktor felemelkedése szorosan összefügg 1956 emlékével, csak éppen a forradalom értelmezése egyre nacionalistább lett. Amikor teljes erővel a népszavazáshoz igyekezett mozgósítani, a kormányfő akkor is a felkelésre hivatkozott. De hát az egész politikai karrierje a Nagy Imréék újratemetésén elmondott beszédével indult. Akkoriban a Fidesz még a nemzeti szuverenitáson kívül az olyan liberális értékeket képviselte, mint a demokrácia, a szólásszabadság, a pluralizmus, viszont elutasította a völkisch-nacionalizmust.

A rabszolgatartó «iszlám állam» Magyarországot is megfenyegette

Magyarországot is megfenyegette az Iszlám állam – jelentette a The Washington Times. A terrorszervezet a közösségi médián keresztül azt tudatta az Egyesült Államokkal és egy sor európai országgal, hogy Brüsszel csupán a kezdet volt és újabb merényletek várhatók. A kilátásba helyezett lépések egészen odáig mennek, hogy az elfogott nőket potom áron eladják rabszolgának, a kezükre került gyerekeket pedig janicsárként nevelik, hogy azután egykori hazájuk ellen forduljanak. Az Iszlám Állam sajtócégének felhívása úgy fogalmaz: ma Brüsszel, holnap Portugália és Magyarország is lehet célpont.

A leginkább a diktátorok és a demagógok erőltetik a népszavazásokat

A brüsszeli merényletek éppen akkor következtek be, amikor az unió tagállamai elkezdtek aggódni az évtizedek óta épített nemzetek feletti szervezetért – írja a The New York Times. És pedig amiatt, mert a német nagyvonalúság vonzza a terroristákat, és ez azután káoszba taszítja az EU-t. Ezt a véleményt fejti ki vendégkommentárjában a Die Zeit egyik szerkesztője, aki rámutat, hogy Kelet-Európa könnyedén felállította az egyenletet: ha nincs muzulmán bevándorlás, nincs terrorakció sem. Ezek az országok nem akarják megismételni a Nyugat hibáit, így nem kérnek a vallási türelemből, a multikultiból, a gyűlöletet kitermelő párhuzamos társadalmakból.

Európai szuperállam veheti elejét a földrész megosztottságának

Ahogy omlik össze az unió, úgy tart Európa ismét a több évszázados megosztottság felé – írja a The Wall Street Journal. Az egyes régiók más és más válaszokat adnak az orosz fenyegetésre, a menekültáradatra és a terrorcselekményekre. Az Európai Unió csak akkor maradhat fenn, ha kitalálja, miként tudja jobban elfogadtatni magát a tagországokkal. A földrész vezetői abból indultak ki, hogy törésvonalakat csak a jóléti állam és a közös valuta tudja eltüntetni. Az évszázadok alatt kialakult nemzeti identitást egy európai szuperállamnak kellene felváltania, járjon ez akármilyen áldozattal is az unió politikai legitimációja szempontjából az egyes tagállamok számára.


1 2   >