ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: menedékkérő

Sanyargatja a magyar kormány a menedékkérőket

A kedden az Országgyűlésnek benyújtott határőrizeti eljárás szigorításával kapcsolatos törvénymódosító csomag súlyosan ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel és a magyar szabályozással is; elfogadásával hazánk ismét a szégyenpadra kerülhet. Az Amnesty International Magyarország szerint téves a kormány kiindulópontja: Magyarországon nincs bevándorlási válsághelyzet, alig érkeznek menedékkérők az országba, ellátásuk a rendelkezésre álló befogadó állomásokon megoldható lenne.

Fidelitas-támadás, AI-válasz

A Fidelitas szeptember 18-án, vasárnap sajtótájékoztatót tartott az Amnesty International Magyarország irodája előtt. Az eseményen egyebek között azzal vádolta meg a nemzetközi emberjogi szervezetet, hogy „támadja a népszavazást”: tudatosan félretájékoztatja a magyarokat, és nem emeli fel a szavát a nők elleni erőszakos bűncselekmények ellen.

Magyar–szerb határ: meghalt egy szír fiatal

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) megdöbbentették azok a hírek, amelyek szerint egy szíriai menekült a héten életét vesztette a magyar–szerb határon. Az UNHCR szeretné megismerni a tragikus incidens további részleteit, miután a magyar határőrizeti szervek értesítették a halálesetről.

Budapest tovább harcol Brüsszellel: "zsarolás"

A kényszerbetelepítés elfogadhatatlan, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be – mondta az külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság új javaslatára. A terv értelmében gazdasági teherbíró képességük és méretük szerint osztanák el a menekülteket az EU tagállamaiban. 

Csúcson a magyarok idegenellenessége

A felnőtt lakosság 46%-a mereven elutasító, azt mondja, hogy menedékkérő ne tegye be a lábát az országba. 45% szerint mérlegelni kell, hogy kinek és milyen feltételekkel nyújtunk segítséget. 9% mondja azt, hogy minden menedékkérőt be kell fogadni. A Tárki közvéleménykutató 1992 óta méri az idegenellenességet, az elutasítók aránya most a legmagasabb. A halálbüntetés napirenden tartása és más kérdések mellett ez is olyan téma, amelyben a közhangulat jól kitapintható, így ebből az ügyből is lehet politikai tőkét kovácsolni.

Felhívás a menedékkérő és menekült gyermekek fogvatartásának beszüntetésére

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az Egyezmény a gyermek jogairól című megállapodás elfogadásának 25. évfordulóján felszólítja a világ államait, hogy vessenek véget a gyermekek bevándorlási őrizetbe vételének. Túlságosan sok országban fenyegeti a gyerekeket az a veszély, hogy akár hónapokat is őrizetben tölthetnek, ráadásul gyakran idegen felnőttekkel összezárva és elfogadhatatlan körülmények között.


1 2   >