ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: menekülthullám

Heinekentől Hercegszántóig: menekültek és márkajelzés

Magyarország betilthatja a Heineken sör márkajelzését a vörös csillag miatt, miközben elkészült Hercegszántón az újabb határvédelmi bázis a menekültek visszatartása céljából – ezzel a két hírrel szerepel ma Magyarország a nemzetközi média hírfolyamában. Mindkét témáról beszámolnak a nagy hírügynökségek, és nagyrészt ezek az írások köszönnek vissza a Washington Posttól az osztrák Die Pressén át az orosz állami Russia Today hírportálig számtalan helyen.

A magyar elnyomó jellegű kleptokrácia felé csúszik az Egyesült Államok?

A mértékadó amerikai lapok – az oroszokkal mondhatni saját szakállára különtárgyalásokat folytató Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó tegnapi lemondása nyomán – ma is tovább boncolgatják az Egyesült Államok politikájára gyakorolt vélt, lehetséges, illetve bizonyított túlzott orosz befolyás veszélyeit. A The New York Times egyik kommentárja – David Brooks tollából – az orosz problematikán is túlmutató, sokkal általánosabb dimenzióban, már egyenesen azt a kérdést teszi fel, mi lehet a legjobb módja a Trump-kormányzattal szembeni ellenállásnak. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel.

Orbán nyugtalanító nukleáris tervei

Fareed Zakaria, a The Washington Post elemzője úgy gondolja, hogy bármennyire sajnálatos is, de az Egyesült Államok demokráciája immár illiberális lett. Zakaria, aki két évtizede megalkotta az illiberális demokrácia fogalmát, rámutat, hogy a demokrácia két hagyományra épül. Az egyik, hogy a tömegek közreműködnek a vezetők kiválasztásában, a másik pedig az egyén joga a szabad szólásra, vallásgyakorlásra, valamint tulajdonra – a demokratikus többséggel szemben is. A kettő együtt alkotja a liberális demokráciát, ám a magyaroknál, oroszoknál, törököknél, irakiaknál és a fülöp-szigetieknél elvált egymástól.

Magyarország nulla bevándorlást akar, még ha fölér a tömeges deportálásal is

A Financial Times szerint Orbán Viktor az Origónak adott interjúban jelentette ki először, hogy vissza kell fordítani az Európát elárasztó menekülthullámot. Egyébiránt a megosztó politikus olyan képet alakított ki magáról, hogy ő a legkeményebb bevándorlás elleni vezető a földrészen, miután ragaszkodott a szigorú biztonsági intézkedésekhez, hogy lezárják a kontinens határait és elrettentsék a lehetséges menedékkérőket. Mostani nyilatkozatát emberi jogi szervezetek bírálják.

Fennmarad-e az Európai Unió, ha kilépnek a britek?

Az amerikai Time hetilap úgy értékeli, hogy az Európa-barát brit képviselőnő meggyilkolása mutatja: sötét jövő előtt áll a kontinens és lehet, hogy a földrész fordulóponthoz érkezett. A Brexit körüli kampányban nem sok szó esett az EU alapértékeiről, amelyeknek rendeltetése, hogy megakadályozzák a háborút és azt is, hogy visszatérjenek a rettenetes múlthoz. Jo Cox halála tükrözi a hangulatot Európában, amely az egyik rosszul kezelt válságból tántorog a másikba, felemészti a közbizalmat és azon tanakodik, hogy újra fel kell-e fedeznie a liberális értékeket, vagy fel kell adnia azokat – már ha egyáltalán túléli az egészet.

Orbán visszakozott, Magyarországot felminősítették

Magyarország számára kifizetődött az adósságcsökkentés, mivel a Fitch a hitelminősítők közül elsőként kivette a magyarokat a bóvli kategóriából – adja tudtul a Bloomberg. A hírügynökség szerint a felminősítésnél az is számított, hogy Orbán Viktor visszakozik olyan intézkedésektől, amelyek folytán az ország öt évvel ezelőtt elvesztette a befektetésre ajánlott státuszt. Most különben stabilra módosult a kilátás, vagyis a térségből Romániával, Bulgáriával és Oroszországgal vagyunk egy sorban.


1 2   >