ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: menekültpolitika

Az olimpiai pályázat a magyar lakosság elégedetlenségének gyújtópontjává vált

Az osztrák Der Standard egyik cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós joggal ütközhet, diszkriminációnak minősülhet az osztrák koalíciós pártok tegnapi megállapodása, amelynek értelmében a munkahelyteremtés ösztönzésére hivatott támogatás nem járna akkor, ha a munkáltató más uniós országbeli állampolgárt alkalmaz. A júliusban bevezetendő foglalkoztatási jutalékot, amelynek révén felére csökkenne a munkaadói járulék, nem csupán akkor adnák meg, ha a munkáltató osztrák munkanélkülit foglalkoztat, hanem a nem uniós országból érkező, olyan képzett munkavállalók foglalkoztatása esetén is, akik határozott idejű tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkeznek.

Trump kérlelhetetlen beszéde a befelé forduló Amerikát harangozta be

A The New York Times körképben számol be arról, hogy a világon ujjongás, illetve riadalom fogadta Trump beiktatását. A budapesti jelentés a Szabadság téren tartott ünnepségről idézi Bayer Zsoltot, aki felhívta az elnököt, hogy harcoljon a politikai korrektség ellen, mert az olyan világot teremtett, amelyben csak a fehér, keresztény, heteroszexuális emberek nem számítanak. Mint mondta, évtizedeken át vártunk a csodára, ami megállítja a végzetébe rohanó Földet és most azt reméljük, hogy ez a csoda valóra válik.

Embertelen állapotok Röszkén

A The New York Times, a Yahoo, a Reuters egyaránt közreadja: az ENSZ illetékes szervezete úgy ítéli meg, hogy alighanem sérti a vonatkozó nemzetközi szerződéseket a bevándorlás-ellenes magyar politika, ideértve, hogy gyorsított eljárásban vonják felelősségre azokat, akik áthatolnak a szögesdrótkerítésen. Az UNHCR legfrissebb jelentése rámutat, hogy a nemrégiben jóváhagyott törvény korlátozza bejutást a menedékkérők számára, elriasztja őket. A dokumentum úgy értékeli, hogy a jogszabály és a hozzá kapcsolódó gyakorlat súlyos aggályokat vet fel: mennyiben felel meg a kettő a nemzetközi és európai szabályozásnak, ideértve a menekülők védelmét és emberi jogait. 

Bécsi Kunsthalle: az ingyenes belépés is kultúrapolitikai állásfogalás

A popkultúra politikai oldalát és az ezzel szembehelyezkedő művészi reakciókat tárja a nagyközönség elé a bécsi Kunsthallejövő február elejéig látogatható „Politikai populizmus” (Politischer Populismus) című kiállítása. A múzeum mindenki számára ingyenes belépést kínál a tárlatra, így népszerűsítve, „popularizálva” a tárlatot.

Orbán talán a leggyűlöltebb politikus Európában

Bennfentesek szerint menekültügyben a holnapi magas szintű értekezletet a német kancellár kezdeményezte, de megvan az oka, hogy Brüsszelben miért a Bizottság, és nem az Európai Tanács elnöke lesz a házigazda, jóllehet az ilyen tanácskozásokat Donald Tusk szokta levezényelni – írja a Wall Street Journal. Magyarország példája azt tanúsítja, hogy az EU nem vásárolhat szolidaritást és együttműködést a menekültügyben – számol be az EurActive. A Süddeutsche Zeitung úgy látja, az európai konzervatívok madridi tanácskozása alapján, hogy még messze van, amíg a Néppárt közös menekültpolitikát tud kialakítani.

A bajor kormányfő orbanizálja a német menekültpolitikát

A jövő pénteken a CDU württembergi körzeti pártértekezletére hivatalos Balog Zoltán. A nagyobbik német koalíciós párt helyi vezetője azzal indokolta az emberi erőforrások miniszterének meghívását, hogy Európának nem egymásról, hanem egymással kell beszélnie. Mint mondta, ha minden kép nem tetszett is, amely az utóbbi hónapokban Magyarországról érkezett, és ezt világosan közölni kell a magyar barátokkal, ám ugyanígy nem minden német kritika volt jogos velük szemben – számol be a Die Welt . Az országra ugyanis az EU külső határaként különösen nehéz feladat hárul. A lap megjegyzi, hogy a menekültkérdésben elfoglalt kemény álláspont miatt a magyarok a bírálatok kereszttüzében állnak.


1 2   >