Címke: munkanélküliség

A közmunkások 200 ezres tömege elfedi a piaci munkahelyek számának stagnálását

A magyar gazdaságban a szerény elmozdulás ellenére nem következett be növekedési fordulat. A tavalyi éves bővülés számszerű értékeit a bázishatás determinálta, de még így is a mezőgazdaság húzta magával a GDP indexet – írja az Infovilág rendelkezésére bocsátott friss elemezésében dr. Katona Tamás, okleveles matematikus, a demográfia-tudomány kandidátusa, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora.

Magyarország újabb „viktatúra” felé tart? – Orbánék túszként tartják fogva az országot

Magyarország újabb „viktatúra” felé tart? – kérdi a brit közszolgálati rádió, amely egyben kislexikont mellékel a magyar helyzet megértéséhez. Rámutat: a baloldal soha nem tért magához a 2010-i vereségből. Potenciálisan a Jobbik a legnagyobb fenyegetés Orbán számára, mivel van bizonyos átfedés a két tábor között – adja hírül a BBC. Az utóbbi hónapok mérsékeltebb hangneme kifizetődött a szélsőjobb számára. A jelek szerint azonban a miniszterelnök populizmusa jól érvényesül sok magyarnál. Nem fél nemzeti érzelmeket gerjeszteni, gyakran beszél arról, hogy a magyarok különleges vonásai folytán a magyar demokrácia szükségszerűen eltér attól, ami más államokban van. A fő korteskérdés a gazdaság állapota. Orbán esélyeinek árthat a paksi megállapodás. Továbbá az alkotmányreformon kívül az is aggályokat váltott ki, hogy a hatalom igyekszik újraértelmezni a történelmet és bagatellizál olyan eseményeket, amelyek beárnyékolhatják az ország hírnevét.

A statisztika szerint csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság

2013. december–2014. februárra a munkanélküliek száma egy év alatt 123 ezerrel, 379 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3 százalékponttal, 8,6%-ra csök­kent. – 2013. december–2014. februárban 4 millió 53 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, 236 ezerrel több, mint egy évvel azelőtt. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 60,4%-ra emelkedett. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2014. február végén 444 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 34,4%-os mérséklődés 2013 február­jához képest. 

Gazdaságpolitikai fordulat kell a növekedés gyorsulásához

A GKI Gazdaságkutató Zrt. álláspontja szerint a magyar gazdaságban egy viszonylagos és átmeneti gyorsulás van, de ez a gyorsulás gazdaságpolitikai fordulat nélkül nem fog folytatódni – mondta Vértes András, a kutatóintézet elnöke a GKI idei előrejelzéseit ismertető sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

A gazdaság 2013. IV. negyedévére elérte 2011. utolsó negyedévének szintjét

A magyar gazdaság a legfrissebb statisztikai adatközlés alapján növekedésnek indult. A KSH gyorsbecslése szerint a bruttó hazai termék – szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint – a negyedik negyedévben 0,6%-kal nőtt az előző negyedévhez, nyers adatok szerint 2,7%-kal, szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok alapján 2,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – állapítja meg a többi között dr. Katona Tamás kleveles matematikus, a demográfia tudomány kandidátusa, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora, az MSZP szakpolitikusa az Infovilág rendelkezésére bocsátott legfrissebb elemzésében. A GDP a múlt évben 1,1%-kal nőtt a megelőző évhez mérten. A látszólag pozitív adat ugyanakkor nem túl kedvező szerkezetet rejt magában. 

 

Még mindig súlyos gond a fiatalkori munkanélküliség – álláskeresés 19,3 hónapig

Égy év alatt 94 ezerrel, 393 ezerre csök­kent 2013. november–2014. januárra a munkanélküliek száma, a munkanélküliség aránya 2,3 százalékponttal, 8,9%-ra mér­sék­lődött. Ugyanebben az időszakban 4 millió 30 ezer volt a foglalkoztatottak száma, 175 ezerrel több, mint esztendővel azelőtt. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 60 százalékra emelkedett. A 15–24 évesek munkanélkülisége még mindig 24,2 százalék. A munkanélküliek 53,6%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­tartama 19,3 hónap volt.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >