16. AV Trend & Hifi Show

Címke: munkanélküliség

Gazdasági előrejelzés: mérsékelt élénkülés, kihívásokkal

Az euróövezet és az egész Európai Unió gazdasági élénkülése már harmadik éve tart. Az élénkülés a globális gazdasági feltételek romlása ellenére várhatóan jövőre is folytatódni fog, noha csak mérsékelt ütemben. A csökkenő olajárak, az alkalmazkodó monetáris politika és a viszonylag gyenge euróárfolyamok mellett idén a tagállami gazdaságok stabil és általános élénkülése volt tapasztalható. Az élénkülés üteme azonban továbbra is lassú. A pozitív tényezők hatása lassan erejét veszti, és közben olyan új kihívások is felmerülnek, mint a feltörekvő gazdaságok és a világkereskedelem lassulása, továbbá a geopolitikai feszültségek állandósulása.

 

Javuló üzleti, romló fogyasztói várakozások

Szeptemberben idei csúcsára ért a GKI–Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, de az optimizmus mértéke kissé elmaradt a tavaly év végitől. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint szeptemberben az üzleti várakozások idei csúcsukra jutottak, a fogyasztóiak viszont kétéves mélypontjukra zuhantak. 

Elsősorban az Európai Unió fejlesztési forrásai éltetik a magyar gazdaságot

A magyar gazdaság a múlt évben kiemelkedő dinamikával bővült az uniós fejlesztési források koncentrált felhasználásának köszönhetően – összes előnyével és hátrányával együtt. A múlt éveket az jellemezte, hogy folyamatosan lemaradásban voltunk az Európai Unió fejlesztési forrásainak lehívásával. A 2010-ben megalakult kormány – egyebek között – a fejlesztési koordinációs szervezetet is szétverte, jóformán az összes meghirdetett pályázatot felülbírálta. E lépésekkel gyakorlatilag két évre leállította a fejlesztéseket, és csak nagy nehézségek árán indultak újra a projektek.

Az európai szocialisták a nyitott, toleráns, az egyéni jogokat és az emberi méltóságot tisztelő Európáért dolgoznak

Újraválasztották az Európai Szocialisták Pártja (angol rövidítéssel PES) elnökének Szergej Sztanisev bolgár politikust a szervezet budapesti tisztújító kongresszusán, pénteken. Kihívója, a spanyol Enrique Barón Crespo visszalépett a jelöltségtől.

A magyar gazdaság látványosan elmarad a környező országok fejlettségi szintjétől

A múlt évben – regionális konfliktusokkal és lokális válságokkal terhelt időszakban – némileg emelkedett a gazdasági növekedés dinamikája, a globális gazdaság 3,3%-kal bővült. Az idén ez a tendencia folytatódott – írja Katona Tamás kandidátus, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora az Infovilág rendelkezésére bocsátott legfrissebb elemzésében.

Magyarországon erősödik a romaellenes közhangulat – gyerekek példakép nélkül

Európában nem javul az élet az egyik legnagyobb és leginkább kitaszított kisebbség, a romák számára – állapítja meg az Economist brit hetilap körképe. Már a cím is sokatmondó: „Hátrahagyva”, esetleg: „Ott felejtve”. Hat kelet-európai államban, köztük Magyarországon a romák alkotják a lakosság 7–10%-át. A roma közösség fiatalabb és lélekszámban gyorsabban növekszik, mint a társadalom többi része. Bulgáriában és Romániában közülük kerül ki a munkaképes korba lépők egyötöde, nálunk ez az arány 1/6. Ám az álláskilátásaik nem sokkal jobbak, mint annak idején a szüleik esetében voltak.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >