Címke: munkanélküliség

Horvátország elfordulhat a populista illiberalizmustól – Ausztriában is csökken a bankadó

Megfigyelők szerint a horvát kormánykoalíció nagyobbik pártja a frissiben megválasztott új vezetővel az élen búcsút kíván inteni a populista illiberalizmusnak, amely pedig terjedőben van Közép-Európán belül – írja a Financial Times. Andrej Plenkovics, az Európai Parlament tagja, volt diplomata két napja vette át a Tudjman alapította HDZ (—> Horvát Demokrata Közösség —> Hrvatska demokratska zajednica) irányítását, és azonnal arra szólította fel a konzervatívokat, hogy hajtsanak végre stratégiai fordulatot. Kerüljék a szélsőséges megnyilvánulásokat, illetve a populizmust.

Előrejelzés 2016-ra: látványos lassulás az EU-támogatások apálya miatt

A 2016. I. negyedévi gazdasági lassulás előre látható volt az EU-támogatások (emiatt az állami beruházások) idei apálya miatt. A lassulás azonban váratlanul látványossá sikeredett, mert erőteljesen kidomborodott a hat éve működő „magyar modell” magánberuházásokat visszafogó hatása. Emellett egyes ipari területeken az első negyedévben értékesítési problémák jelentkeztek. 

Január óta romlanak az üzleti várakozások

Május után lényegében júniusban is stagnált a GKI konjunktúraindexe. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júniusban az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak májushoz képest, a változás azonban, különösen a fogyasztók esetében, hibahatáron belüli. Az üzleti várakozások az év eleje óta szinte folyamatosan romlanak.

Tavaszi gazdasági előrejelzés: 1,8%-kal növekedik az Európai Unió az idén

Várhatóan szerény mértékű marad az európai gazdasági növekedés, mivel kulcsfontosságú kereskedelmi partnereink teljesítménye lassul, és az eddigi ösztönző tényezők némelyike gyengülni kezd – áll az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete lapunkhoz eljuttatott közleményében. Ebből adódóan az előrejelzés szerint az euróövezeti GDP-növekedés a 2015–17 közötti időszakban változatlanul szerény mértékű marad.

EU-s foglalkoztatási arány: 2008 óta a legmagasabb

A foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló legfrissebb, 2015 téli negyedéves jelentés szerint az EU munkaerőpiacán javulás figyelhető meg. A foglalkoztatási ráta minden korcsoportban, de legszembetűnőbben az idősebb munkavállalók (55-59 év) körében folyamatosan nőtt az EU-ban. 

Sok magyar vesztette el munkahelyét Ausztriában

Januárban 4,6 százalékkal, 425 ezer főre emelkedett a munkanélküliek száma Ausztriában. Legnagyobb mértékben az országban élő külföldiek – vélhetően sok  magyar – veszítette el munkáját. Körükben 10 százalékkal, 10 ezer fővel nőtt a ráta. A tartományok közül Bécsben kerültek a legtöbben az utcára (plusz 10 százalék), míg a nyugati tartományokban javult a foglalkoztatottság. Igaz, az üres álláshelyek száma is emelkedett, 34 ezerrel, tehát bizonyos szektorokban további munkaerőre van szükség. Az osztrák munkanélküliségi ráta 5,8 százalékkal, az ötödik legjobb a 27 tagú EU-ban.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >