Címke: munkanélküliség

Tavaszi gazdasági előrejelzés: 1,8%-kal növekedik az Európai Unió az idén

Várhatóan szerény mértékű marad az európai gazdasági növekedés, mivel kulcsfontosságú kereskedelmi partnereink teljesítménye lassul, és az eddigi ösztönző tényezők némelyike gyengülni kezd – áll az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete lapunkhoz eljuttatott közleményében. Ebből adódóan az előrejelzés szerint az euróövezeti GDP-növekedés a 2015–17 közötti időszakban változatlanul szerény mértékű marad.

EU-s foglalkoztatási arány: 2008 óta a legmagasabb

A foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetről szóló legfrissebb, 2015 téli negyedéves jelentés szerint az EU munkaerőpiacán javulás figyelhető meg. A foglalkoztatási ráta minden korcsoportban, de legszembetűnőbben az idősebb munkavállalók (55-59 év) körében folyamatosan nőtt az EU-ban. 

Sok magyar vesztette el munkahelyét Ausztriában

Januárban 4,6 százalékkal, 425 ezer főre emelkedett a munkanélküliek száma Ausztriában. Legnagyobb mértékben az országban élő külföldiek – vélhetően sok  magyar – veszítette el munkáját. Körükben 10 százalékkal, 10 ezer fővel nőtt a ráta. A tartományok közül Bécsben kerültek a legtöbben az utcára (plusz 10 százalék), míg a nyugati tartományokban javult a foglalkoztatottság. Igaz, az üres álláshelyek száma is emelkedett, 34 ezerrel, tehát bizonyos szektorokban további munkaerőre van szükség. Az osztrák munkanélküliségi ráta 5,8 százalékkal, az ötödik legjobb a 27 tagú EU-ban.

Az idén folytatódik a gazdaság fékeződése

A magyar gazdaság fejlődése sokéves gyengélkedés után 2014-ben a második leggyorsabb volt az EU-ban. Tavaly is átlag feletti növekedést sikerült elérni, ez azonban a lassulás miatt már elmaradt a régiós versenytársak többségének eredményétől, az idén pedig tovább nyílik az olló: 11 ország közül a magyarnál várhatóan csak a horvát, a bolgár és a szlovén dinamika lesz alacsonyabb.

Eurobarométer: a bevándorlás a legégetőbb kérdés az EU-ban

Közzé tették az idei őszi Standard Eurobarométer eredményeit, melyek rávilágítanak, hogy az európaiak egyre jobbnak értékelik a gazdaságot: a megkérdezettek kétötöde szerint országukban jók a körülmények, ami a tavaszi eredményekhez képest két százalékpontos növekedés. Emellett a felmérésből világosan körvonalazódik, hogy az uniós polgárok jelenleg a bevándorlást tekintik a legnagyobb uniós kihívásnak.

Erősödött a lakosság félelme a munkanélküliségtől

Decemberben lényegében nem változott a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. Az év egészére mindvégig az optimizmus volt jellemző, az egyes hónapok hullámzása szerény volt. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint decemberben az üzleti várakozások is változatlanok voltak, a fogyasztóiak viszont – bár csak minimálisan javultak – idei csúcsukra hágtak.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >