ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: népirtás

Gyógyítástól a gyilkolásig: a tudományosan megalapozott népirtás története

Hétfőn, április 25-én a náci fajelméletet, az eugenikát és a holokauszthoz vezető utat bemutató kiállítás nyílik Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban a texasi Holocaust Museum Houstonnal és a szintén amerikai Center for Medicine after the Holocausttal közös szervezésben.

Egy embertelen korszak tanúja Orbán Magyarországában

Magyarországon is előadásokat tart egy Amerikában élő magyar túlélő, aki az elmúlt években főként német iskolákban mondta el, mi volt valójában Auschwitz – tudósít a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A most 85 éves Schwarz Lászlót 15 évesen hurcolták el a lágerbe, édesanyja és testvére odaveszett. Miután áttették Dachauba, megszökött, de közben meglőtték, ám súlyos sérülése ellenére helybéliek megmentették.

„Az újságíró szerepe a népirtás megelőzésében és a szélsőségek elleni fellépésben”

Lehet-e előre látni a népirtások bekövetkezését? Mit tehetnek az újságírók a tömeges atrocitások megelőzéséért? Mit lehet tenni az újságírók védelmében? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott az a nemzetközi tanácskozás, amit a „Budapesti Központ a Népirtás és a Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért” nevű szervezet kezdeményezésére a magyar fővárosban – a fenti címmel, szerdán – tartottak.

Eichmann, a „végső megoldás” fanatikusa, a halálgyárak beszállítója

Az utolsó pillanatokig kitartott a véleménye mellett: parancsot teljesített, nem gyilkolt, „csak” a szállítást szervezte. Emberek millióinak a derpotálását a koncentrációs táborokba, mindenekelőtt a hirhedt auschwitz-birkenaui rámpára, ahol egy-egy intés volt a (ki tudja, meddig tartó?) élet és az esetek igen nagy többségében, a halál. Adolf Eichmann SS-Obersturmbannführer legalább hatmilló ember – benne hatszázezer magyar – meggyilkolásában részes. Bűnös!

Az örmény népirtás 100. évfordulója: a képviselők a kapcsolatok normalizálását kérik Török- és Örményországtól

Használja ki Örményország és Törökország az örmény népirtás 100. évfordulóját arra, hogy felújítja a diplomáciai kapcsolatokat, megnyitja egymás között a határt és így az utat a gazdasági integráció előtt: ezt kérte az Európai Parlament egy szerdán megszavazott állásfoglalásban.

Auschwitz, 70: a felszabadulás üzenetei

A holokauszt nagy interpretátorai – Hannah Arendtől Primo Levin és a Frankfurti Iskola képviselőin át a szociológus Norbert Eliasig, vagy a legjobb mai történetírókig – mind értelmezték és ábrázolták a holokauszt egyediségét és világtörténelmi beágyazottságát, mélységes mély történelmi forrásait. Noha a fogalmi viták már az elnevezéssel elkezdődtek, éppen ezen érdemes a legkevésbé polemizálni.


1 2 3   >