ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: nacionalisták

Orbán külpolitikai romhalmazon ül

Az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nem tudja felfogni és politikai elmebajnak tartja, hogy egyes államok azt képzelik: a globalizált világban a visszaállamosítással sikereket lehet elérni – olvasható az osztrák Die Presse napilapban. Michael Roth ezt arra válaszul mondta, hogy a menekültkérdésben bizonyos államok nemzeti megoldással próbálkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a brit népszavazás megmutatta: a nacionalisták és populisták hazugságokra, félelmekre és féligazságokra építik a kampányukat.

Magyarországnak számolnia kell a visszatoloncolt menekültekkel

A The Washington Post arra figyelmeztet, hogy Trump elbukhat, da a trumpizmus alighanem még sokáig velünk marad. Mert okai, a faji és gazdasági aggályok szorosan összekapcsolódnak. Ráadásul a jelenséget nem csupán az Egyesült Államokban, hanem másutt is, így Európában is jócskán tetten érni. Olyannyira, hogy az e fajta nacionalisták Magyar- és Lengyelországban már hatalmon is vannak. Bevándorlásellenesek, nem ritkán az idegengyűlöletig menően. Azt hangoztatják, hogy a saját országuk az első, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem fizetnek több pénzt az unió költségvetésébe, illetve nem csinálják azt, amit az Európai Unió mond nekik.

Politika célokra használja a magyar, lengyel, szlovák szélsőjobb az etnikai, vallási identitást

A hipernacionalisták nemcsak Amerikában, hanem a „mi vagy ők”-hirdetésével, Indiától Izraelig azzal fenyegetnek, hogy aláássák a pluralizmust, a befogadást, és a végén az érintett országok fogékonyabbak lehetnek a tekintélyelvű irányításra – írja a The Wall Street Journal. E mozgalmak egy része a polgári nacionalizmust a faji, etnikai vagy vallási alapokon álló nacionalizmussal váltja fel. A volt kelet-európai szocialista államokban, így Magyarországon, a lengyeleknél és szlovákoknál a szélsőjobbos erők a hazai lakosság elsőbbségét hangoztatják. 

Bevándorlási plakátháború – megengedhet-e mindent magának az Orbán-kormány

A BBC „Magyarország bevándorlási plakátháborúja” címmel arról számol be, hogy a kormány az adófizetők pénzén hatalmas posztereket rendelt, és azokat az egész országban elhelyezi. Liberális és baloldali ellenzéki pártok viszont annyira felbőszültek az általuk idegengyűlölőnek tartott mondandón, hogy aktivistái, ahol csak érik, átírják a feliratot. Így lesz pl. az eredeti szövegből nemzeti inzultáció.