ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: nemzetbiztonság

A magyar elnyomó jellegű kleptokrácia felé csúszik az Egyesült Államok?

A mértékadó amerikai lapok – az oroszokkal mondhatni saját szakállára különtárgyalásokat folytató Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó tegnapi lemondása nyomán – ma is tovább boncolgatják az Egyesült Államok politikájára gyakorolt vélt, lehetséges, illetve bizonyított túlzott orosz befolyás veszélyeit. A The New York Times egyik kommentárja – David Brooks tollából – az orosz problematikán is túlmutató, sokkal általánosabb dimenzióban, már egyenesen azt a kérdést teszi fel, mi lehet a legjobb módja a Trump-kormányzattal szembeni ellenállásnak. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel.

Megelőzhető-e a szélsőségesség, a radikalizmus a politikától független oktatásban?

Egyedi radikalizmus-prevenciós oktatási csomagot mutatott be csütörtökön a Political Capital kutatóintézet. Az Európai Unió támogatásával megvalósult „Extreme Dialogue” kezdeményezés részeként rövidfilmekből, a feldolgozást segítő oktatási anyagokból, valamint tanári segédletekből álló hét csomag készült. A 14–18 éves korosztályt célzó, iskolai használatra szánt anyagok egyaránt alkalmazhatók iskolai és nem formális oktatási tevékenységben.

Lehallgatták a TASZ ügyvédjét?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje ma az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának eljárását kezdeményezte a személyét érintő, feltételezett telefonlehallgatás ügyében. Tavaly szeptemberben egy szokatlanul végződő telefonbeszélgetése felvetette annak gyanúját, hogy a beszélgetést lehallgatták. A telefonbeszélgetés másik résztvevője, Jávor Benedek európai parlamenti képviselő ugyanerről az esetről a következőképpen számolt be:

Találkozás Rónai Egonnal: A bátorság az interneten van

A Sajtóházban szervezett szakmai fórumon szó volt a rendszerváltás előtti magyar újságírásról, a kereskedelmi rádiózás kezdeteiről, G-napról, a média gazdasági és politikai kiszolgáltatottságáról, az újságírók felelősségről. Rónai Egont Lampé Ágnes kérdezte. – Rónai:  „Szabad vagyok. Senki nem mondja meg, mit tegyek vagy ne tegyek”.

A MÚOSZ tiltakozik a média feletti ellenőrzés megszerzésének bármilyen kísérlete ellen

„A Magyar Újságírók Országos Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a belügyminiszter úgy módosíttatná a nemzetbiztonsági törvényt, hogy minden tartalomszolgáltató köteles a nemzetbiztonság munkatársait foglalkoztatni, ha erre felkérés érkezik. Bár a Belügyminisztérium közölte, hogy az előterjesztéshez módosító javaslatok benyújtására kerül sor, maga a gondolat sérti a sajtó szabadságát. A belügyminiszter előterjesztése és a világkiállítási kormánybiztos nyilatkozata jelzi, hogy van szándék a média feletti ellenőrzésre. A MÚOSZ tiltakozik a média feletti ellenőrzés megszerzésének bármilyen kísérlete ellen” – áll az elnökség mai ülésén elfogadott közleményben.

Paks II. 30 évre titkosítva – sajtóvisszhangok

A Paks II. 30 évre szóló titkostásáról tudósít a Wall Street Journal, a Blomberg és az AP hírügynökség. A magyar kormány nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozik, és azt állítja, hogy más európai államok ilyen esetekben hasonló jogi megoldáshoz folyamodtak. A Wall Street Journal / WSJ idézi az energiaügyekért felelős brüsszeli biztost, aki nemrégiben kifejtette: az EU bármiféle hosszú távú energetikai egyezmény kapcsán a lehető legnagyobb átláthatóságot szeretné elérni.


1 2   >