ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: oktatás

A jogellenes szlovákiai iskolai szegregáció megfosztja a roma diákokat a jövőjüktől

A szlovákiai roma gyerekeknek továbbra is előítéleteken alapuló olyan iskolai rendszerben kell tanulniuk, amelyik jogellenes elkülöníti őket és aláássa a valódi oktatáshoz való jogukat. A szegregáció szegénységre és kirekesztettségre kárhoztatja a roma tanulókat – áll az Amnesty International és az European Roma Rights Centre (ERRC) új jelentésében.

Kétharmad a budapesti olimpia ellen

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, február 9–14. között, a népszavazási aláírásgyűjtő kampány hajrájában, 1050 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a 2024-i budapesti olimpia megítélését. A 2016. augusztusi, a riói játékok alatt készített kutatásunkhoz képest érdemben változott az esetleges budapesti esemény megítélése és támogatottsága.

Minden eddiginél többen vesznek részt a 30 éves Erasmus+ programban

Az Európai Unió egyik legsikeresebb programja az Erasmus. A létrejötte óta eltelt 30 év alatt lehetőséget adott a résztvevőknek, elsősorban a fiataloknak, hogy bizonyos időt külföldön eltöltve, új tapasztalatokra tegyenek szert és szélesítsék látókörüket. Magyarország 1998 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban.

A civil társadalmak elleni fenyegetések sértik az európai értékeket

A The Washington Post vezércikke szerint Trump beiktatásának napján meg kell adni a tiszteletet az elnöki posztnak és reménykedni kell a nemzet érdekében. Az új elnök hivatalba lépése általában az alkotmányos demokrácia ünnepe, ám egy csomó demokrata képviselő ezúttal távol marad a ceremóniától, Washingtonban pedig tüntetnek a politikus mellett és ellene is. És Trump nemigen tud mit mondani azoknak, akik kétségbe vonják megválasztásának körülményeit, hiszen a kampány idején ő ugyanezt tette Obama Hillary Clinton, sőt az egész amerikai demokrácia legitimitása kapcsán.

Kelet-Európában ma ismét a félelem urai irányítják a rettegés népét

Orbán és Trump szorosabb kapcsolatokat akar, de a politika beleköphet a levesbe – kezdődik a Foreign Policy Magazine cikke. A világ vezetői közül Obama alatt senki sem szorult annyira a háttérbe Washingtonban, mint a magyar kormányfő, viszont ő üdvözölte a leghangosabban a megválasztott elnök győzelmét. Most arra számít, hogy közeledni tud az új amerikai kormányzathoz, miután az eddigi adminisztráció folyamatosan bírálta a migránsok és a demokratikus értékek csökkentése miatt. Idetartozott konkrétan a kerítés megépítése, hogy Magyarország udvarolt az oroszoknak, szembe ment a politikai korrektséggel és felkarolta az illiberális demokráciát.

Megelőzhető-e a szélsőségesség, a radikalizmus a politikától független oktatásban?

Egyedi radikalizmus-prevenciós oktatási csomagot mutatott be csütörtökön a Political Capital kutatóintézet. Az Európai Unió támogatásával megvalósult „Extreme Dialogue” kezdeményezés részeként rövidfilmekből, a feldolgozást segítő oktatási anyagokból, valamint tanári segédletekből álló hét csomag készült. A 14–18 éves korosztályt célzó, iskolai használatra szánt anyagok egyaránt alkalmazhatók iskolai és nem formális oktatási tevékenységben.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >