ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: olaj

A magyarok 61 százaléka napenergiával fűtené a lakását

Egy tanulmány szerint, melyet az E.ON rendelt meg az európai életkörülményekről, a németeknek csaknem a fele úgy véli, hogy a helyiségeket jobb lenne környezetbarát napenergiával fűteni. Ez azonban gyökeres változással járna, mivel a Kantar EMNID által készített reprezentatív felmérés azt is kiderítette, hogy Németországban a legtöbb lakóházat és lakást még mindig földgázzal vagy olajjal fűtik.

Trump ellenére: gyengülni fog a politikai bezárkózás és a szociális igazságtalanság

Derűlátó a következő éveket illetően a dániai székhelyű, nemzetközi befektetési bank és vagyonkezelő, a Saxo egyik vezére, fő befektetési igazgatója és stratégája. Steen Jakobsen szavai már csak azért is külön figyelmet érdemelnek, mert az alapblog.hu-nak adott előző interjúinak előrejelzései mind teljesültek. Jakobsen szerint a világgazdaságban – a Trump által megtestesített látszat ellenére – befejeződik a mélyülő protekcionizmus, a világkereskedelem csökkenésének érája, nem erősödni, hanem gyengülni fog a politikai bezárkózás és a megannyi mélyülő szociális igazságtalanság. Megint a nyitás, a nyitottság, az esélyegyenlőség erősödése és az oktatásba, az emberi erőforrásokba való hatalmas beruházások kora köszönt ránk.

Az arany éve ez az esztendő?

Az aranynak és más nemesfémeknek nincs más útjuk, mint az, hogy dráguljanak. Ezt a véleményt képviseli a Saxo Bank vezető közgazdásza, Steen Jakobsen. Az Alapblog.hu oldalnak adott interjúban Jakobsen szerint a következő hónapokban lenyugszik a helyzet a nyersolaj kapcsán. A Saxo előrejelzése szerint a következő néhány évben folyamatosan 50 dollár körül lesz az átlagár. 

Ízzel-lélekkel: pecsenyelibamáj sütve

A libamáj vasat, B-vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz, az egészséges táplálkozás fontos tartozéka. A hízott libamájtól eltérően, a pecsenyelibamáj olcsó és sovány, de tartalmazza mindazt, amiért érdemes megenni. A hízottal nem foglalkozunk, mert 90%-a zsír, ráadásul libazsírban szokták kisütni, tehát aligha felel meg a korszerű táplálkozás követelményeinek. Mondhatnánk úgy is, az élvezete rossz szokás.

Megállíthatatlan az áremelkedés – a cukor 67,3, a liszt 59, az étolaj 24, a tej 10,8 százalékkal drágult

Ez év márciusában az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,1% volt, a tavaly márciusihoz képest az árak 4,5%-kal növekedtek. Az első három hónapban átlagosan 4,2%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Az új év hozadéka: drágult a liszt, az étolaj, a cukor, a tej, a zöldség, a gáz, az üzemanyag, a távolsági utazás

Januárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,7% volt, 2010. januárhoz mérten az árak 4%-kal növekedtek. Egy hónap alatt – 2010. decemberhez képest – a legnagyobb mértékben az élelmiszerek árai emelkedtek, 1,9%-kal. Növekedett az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (8,5%), a cukor (8,2%), az étolaj (4,1%), a liszt (3,3%), valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka (2,6%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 1,1%-kal drágultak. Az átlagosnál nagyobb mértékű áremelkedés volt az egyéb cikkek körében (1,2%), ezen belül a jármű-üzemanyagok ára 3,4%-kal nőtt. A háztartási energia (0,5%) és a szeszes italok, dohányáruk (0,4%) esetében átlag alatti áremelkedés volt. 


1 2   >