ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: oligarchák

Ítélj az eredményekből! – Öt tény a magyar „illiberális államról”

Hat év gyurmázás a jogrendszerrel: A magyar alkotmányos és jogrendszer alapvető változásokon ment át a Fidesz 2010-ben bekövetkezett hatalomra kerülése óta. Az utcai tüntetések, az Európai Unió és az Európa Tanács részéről megfogalmazott kritikák ellenére Orbán Viktor miniszterelnök megkérdőjelezhető jogalkotási lépései alapjaiban érintették a fékek és egyensúlyok rendszerét, a bíróságok függetlenségét, továbbá a médiaszabadságot Magyarországon.

A sztálini hagyományok szerint kiretusálták a megemlékezésekből Nagy Imrééket

A konzerevatív The Times vezércikkírója úgy látja, hogy Magyarország és a világ kegyetlen módon elfelejtette az 1956-i felkelés tanulságait. Az elemzés a magyaroknak azt ajánlja figyelmébe, hogy a forradalom a szabadságért, a jogállamért és a titkosrendőrség terrorja ellen zajlott. Az Orbán-kormány átpolitizálta a bíróságokat, elnémította a sajtót, cudarul bánik az emberi jogokkal és falat emelt a menekültek távoltartására. Annak idején az események halálos csapást mértek a sztálinizmusra, több mint 200 ezer ember menekült a Nyugatra a szögesdróton keresztül.

A külföldi lapgazdára bízták a Népszabadság tönkretételét?

Ann Applebaum nem tartja kizártnak, hogy Európa megtalálta az ellenpontot a tekintélyelvűséggel szemben – olvasható a The Washington Post-ban. Közép- és Kelet-Európa kiváló elemzője a kommentárban hangsúlyozza: a radikális vezetők közül páran, amint hatalomra kerültek, olyan taktikát vetettek be, ami inkább a diktatúrákra jellemző, semmint a demokráciákra. Magyarországon pl. Orbán Viktorhoz közeli mágnások felvásárolták a média nagy részét és a múlt héten valószínűleg segítettek lehúzni a rolót az ellenzéki Népszabadságnál. Ám mindezzel együtt a másik oldalon, a liberális, demokrácia- és Európa-párti erők, mintha kezdenének tanulni egymástól.

A Libération Magyarország-száma – Orbánék markológéppel hordják szét az ország pénzét

Martin Schulz aggasztónak tartja, hogy több tagállam is a tekintélyelvűség irányába sodródik – írja a francia Libération. Az Európai Parlament elnöke szerint a kísértés jól látható a magyaroknál, szlovákoknál és a lengyeleknél, ahol az emberek olyan pártokra voksolnak, amelyek egyszerű válaszokat adnak a világ kérdéseire, illetve ahol bizonyos politikai erők úgy gondolják, hogy nacionalista válaszok segítségével szállhatnak szembe a globális kihívásokkal. A menekültválság kapcsán a politikus kiemelte, hogy gyakran a félelem uralkodik ott, ahol a kormány és a lakosság megtagadja a szükséges szolidaritást. Lásd Magyarországot és Szlovákiát! 

Ki mit tud az oligarchákról?

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 6-12. között 1100 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar választók a kormányhoz közel álló háttéremberekről. A kutatás eredménye alapján elmondható: a megkérdezettek meglehetősen jól ismerik a nem választott háttérembereket is, különösen Andy Vajnát, és Simicska Lajost, akinek a tevékenységét tízből kilenc választópolgár meg tudja ítélni.