ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: oltás

Trump és a tudomány – tiltakozó amerikai tudósok

Április 22-én, a Föld napján utcára vonulnak az amerikai kutatók, hogy a Trump-kormányzatnak a tudomány eredményeit kétségbe vonó intézkedései ellen tiltakozzanak. Más országokban eddig legalább száz helyszínen szerveznek szimpátiatüntetést. – Tátrai Péter lapszemléje a Science, a Nature, a Scientific American, a New Scientist és a National Geographic elmúlt hetekben megjelent írásaiból. (Kép: Huffington Post)

Egy szúnyogcsípés is elronthatja a nyaralást – ajánlott a megelőzés, a lankadatlan óvatosság

Szerencsés esetben minden nyáron van egy nagy nap, amit legalább annyira várunk, mint gyermekként a mikulást, és néha jobban, mint az esküvőnk napját. S mikor a nyaralás végre elkezdődik, csak gondtalan, élményekben gazdag pihenésre vágyunk. A forgatókönyvben betegségek, hazatérés utáni láz, fejfájás, hányinger és izomfájdalmak biztosan nem szerepelnek, pedig nem csupán egzotikus utazás, hanem már egy európai túra esetén is számolnunk kell a fertőző betegségekkel.

Járványként támad az influenza – segíthet a D-vitamin

Magyarországra is megérkezett a tíz európai országban, köztük a szomszédos Szlovéniában és Ukrajnában tomboló influenzajárvány. Szakemberek szerint látványosan csökkenthető, sőt, megelőzhetők a megfertőződés és a veszélyes szövődmények egyaránt.

Inárcs: csúcson a hepatitis A járvány – egészségügyi szűrések: sokan elhanyagolják

A dabasrégió.hu információi szerint már több, mint egy tucat hepatitis A fertőzöttet regisztráltak Inárcson, ezért beoltották az iskolásokat és az óvodásokat egyaránt. A helyi járvány miatt elmarad a pünkösdre tervezett falunap is. Április 4-én regisztrálták az első hepatitis A fertőzöttet Inárcson. Az M5-ös mellett fekvő településnek az ÁNTSZ 540 hepatitis A védőoltást adott, így az iskolákban és az óvodákban mindenkit beoltottak, olvasható a dabasrégio.hu oldalon[1]. – A 18–60 éves – tehát gazdaságilag aktív korú – lakosság ötöde úgy gondolja, hogy felesleges az egészségügyi szűrés, a betegségek előbb-utóbb kiderülnek, igaz, a többség (63 százalék) ezzel ellenkező véleményen van. Az aktív korúak ugyancsak ötöde nem is akar tudni arról, milyen betegsége van.

Európai méhnyakrák-megelőzési hét

Január 19-25. között már a nyolcadik alkalommal rendezik meg az európai méhnyakrák-megelőzési hetet, melynek kapcsán a Mályvavirág Alapítvány országszerte hat helyszínen (budapesti Corvin Plaza, veszprémi Balaton Plaza, Debrecen Plaza, Miskolc Plaza, Szeged Plaza, békéscsabai Csaba Center) szervez felvilágosító rendezvényeket.

A tüdőgyulladás oltással megelőzhető – életre szóló védettség

A tüdőgyulladás még ma is életveszélyes, ám védőoltással megelőzhető betegség. A leginkább fenyegetettek a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegek. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2009-ben hirdette meg atüdőgyulladás világnapját, amelyet azóta minden évben november 12-én tartanak meg. A tüdőgyulladás a 10 vezető halálok között van világszerte. Az ötévesnél fiatalabbak vezető haláloka. Minden tíz gyermekhalálból egynek a tüdőgyulladás az oka.


1 2 3   >