ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: onkológia

Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava

Az elmúlt hat évtizedben az orvoslás a megsemmisítés szándékával közelített a daganatokhoz. Azonban szinte mindig akadnak tumorsejtek, amelyek a legdrasztikusabb terápiát is túlélik, és másodjára már sokkal nehezebben támadható daganatot építenek újjá. A hagyományos stratégia korlátai felvetik annak lehetőségét, hogy a rákot valójában nem legyőzni, hanem féken tartani kell. Tátrai Péter írása.

 

 

 

 

 

IBM: forradalmasíthatják az egészségügyet az informatikai megoldások

Egyre több iparág számára gond a mindennapi üzletmenet közben keletkező határtalan információmennyiség kezelése. Többsége ráadásul nyers, strukturálatlan adat formájában „testesül meg”, amely feldolgozásra és tárolásra vár, lehetőleg egyszerűen kezelhető és gyorsan mozgósítható állományok formájában. Az olyan hatalmas rendszerekben, mint az egészségügy, a keresett információ gyors elérése nemcsak a betegellátást teheti gördülékenyebbé, de életeket is menthet.

Sikerrel zárult az idei „Tegyünk együtt a gyermekekért!” program: 18 millió forintot gyűjtött össze és adományoz a Danone Kft. a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatnak. A kezdeményezés fő irányvonala a klinikai táplálkozási program volt, amely a hálózat intézményeit segítette a daganatos beteg gyermekek helyes klinikai táplálkozási módszereinek kidolgozásában, valamint az ehhez szükséges feltételek megteremtésében.
Az Országos Onkológiai Intézet egy olyan újszerű informatikai megoldás fejlesztésébe kezdett 2005-ben, amely a magyarországi rákgyógyítás és az onkológiai továbbképzés előmozdítását tűzte ki célul modern webes eszközök segítségével. A 2008 végére elkészülő portál első fejlesztési üteme lezárult, így az Oracle-technológiára épülő megoldásban már készen állnak a keretek a tartalom befogadására. Az új eszköz végeleges formájában egy portál és egy csoportmunkaeszköz összes funkcióját elérhetővé teszi, így az orvosok a szakmai közösségépítésen és információcserén túl akár távgyógyászatra is használhatják.
címkék:  Oracleonkológiaportál