ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: opimus

A MÚOSZ állásfoglalása az Opimus-médiaüzletről

A MÚOSZ felkéri a médiahatóságot és a versenyhivatalt, hogy vizsgálják meg az Opimus-csoport körül kiépülő médiabirodalom létrejöttének körülményeit, és gondoskodjanak arról, hogy az érintett piaci szegmensekben az új tulajdonos piacra lépése után is érvényesüljön a sajtó alkotmányban előírt sokszínűsége, a szabad tájékoztatás feltételeinek biztosítása, a politikai érdekcsoportoktól való függetlenség, valamint a tartalomelőállítók közötti verseny.

Opimus: a Mediaworks nem indítja újra a Népszabadságot

Nem indítja újra a Népszabadságot a Mediaworks – tette közzé az Opimus Group Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.  A tájékoztatás szerint a cég egyszemélyes leányvállalata, az Opimus Press Zrt. felkérésére a 100 százalékos tulajdonában álló Mediaworks Hungary Zrt. igazgatósága megvizsgálta a Népszabadság újraindításának lehetőségét. 

Olasz kollégája keményen kiosztotta Orbánt

Az olasz kormányfő keményített a hangon az Orbán Viktorral kialakult vitában – tudósít a The New York Times/Reuters. Renzi azt mondta, hogy a magyar politikus mossa meg a száját, mielőtt Olaszországról beszél. A szópárbaj kiindulópontja az volt, hogy az olasz vezető a napokban megpendítette: megvétózza a közép-európai államoknak megszavazott uniós támogatást, ha a magyarok és a többiek továbbra is elutasítják a menekültek terheinek igazságos elosztását.

Ellenzék nélkülivé válhat a 2018-i választás

A Népszabdságnak vége, miután azt Orbán Viktor egyik szövetségese vette át, egyúttal immár csaknem teljes a média kormánypárti átalakítása – állapítja meg a Neue Zürcher Zeitung. Ily módon meglepően gyorsan bebizonyosoodtak a félelmek, hogy Fidesz-közeli kezekbe kerül a legfontosabb ellenzéki lap. Magyar sajtóértesülések szerint az Opimus csoportot Mészáros Lőrinc ellenőrzi. Ő az, aki gázszerelőből az ország egyik leggazdagabb embere lett, amióta a kormányfő hat évvel ezelőtt ismét hatalomra jutott.

Orbán a saját kezében összpontosítja a politikai, intézményi és gazdasági hatalmat

A Népszabadság új tulajdonosa, a Mészáros Lőrinchez kapcsolódó Opimus igyekszik eloszlatni a félelmeket, hogy befolyásolni akarná a lap függetlenségét, már ha egyáltalán amellett dönt, hogy az újság jelenjen meg továbbra – írja egybehangzóan a The New York Times/The Washington Post/AP. Az orgánum létezése és szerkesztőségének önállósága feltételezések tárgya lett az adásvétel óta. Jogvédő csoportok aggályukat fejezték ki az ügylet miatt, főleg a választások közeledtével összefüggésben.

A Népszabadság tulajdonosváltása politikai eszközként szolgál a kritikus újságírás elhallgattatására

A Népszabadság eladása a jelek szerint erősíti az aggályokat, hogy még tovább csökkent az ellenzéki orgánumok száma, ugyanakkor növeli a kormány befolyását a sajtóban, olvasható az amerikai médiában The New York Times/The Washington Post/CNS News/AP. Az Opimust ugyanis Mészáros Lőrinchez, az egykori gázszerelőhöz kötik, aki hatalmas állami megbízások révén terjeszkedett a piacon, és aki sikereit maga is részben az Orbán Viktorhoz fűződő barátságnak tulajdonítja.