ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: orbánizálódás

Orbán a nemzetközi bírálatok ellenére az intézményesített idegengyűlölet politikáját folytatja

Élesen bírálja Magyarország menekültellenes politikáját az Európa Tanács emberi jogi biztosa, kiemelve, hogy Orbán Viktor a nemzetközi bírálatok ellenére az intézményesített idegengyűlölet politikáját folytatja. A The New York Timesban megjelent levelében Nils Muisnieks hangsúlyozza: abban immár nincs semmi új, hogy a magyar kormány feladja az emberi jogok védelmét és a jogállamot. Hiszen ez történt a média, az igazságszolgáltatás függetlensége, valamint a civil szervezetek esetében, de a legjobban a migrációnál érhető tetten.

Betegségként terjed az illiberális demokrácia Európában

Le Monde hosszú elemzése az európai illiberális demokrácia építőjeként mutatja be Orbán Viktort. Szándékát a politikus csaknem két éve Tusványoson jelentette be nyilvánosan, előtte a 28-ak egyetlen vezetője sem állt elő ilyen igénnyel. Elképzelése a rendre épül. A sajtó ellenőrzésére, a családra, a vallásra, a föld kultuszára, a múlt mitizálására, vagyis nem az emberi jogokra, a jogállamra és a kisebbségekre alapozó nyugati értékekre. Hátat fordít Brüsszelnek, Berlinnek, Washingtonnak és Párizsnak, hogy felszámolja a posztkommunista liberális örökséget. És hogy átvegye az autoriter kínai, orosz, török, illetve szingapúri modellt. Azt testesíti meg, hogy Közép-Európa visszatér a liberális demokráciából a kommunizmusba.

Európa alapjaiban reng a lopakodó orbanizálódás miatt

A német konzervatív lap, a Die Welt úgy értékeli, hogy Európa alapjaiban reng, nem utolsósorban amiatt, hogy úgy érezhető: mind inkább lopakodik az orbanizálódás. De van remény. Mint írja, a záruló év rettenetes volt a földrész szempontjából, a horizonton kirajzolódik az egész unió kudarca. Annak felbecsülésére viszont senki sem vállalkozik, hogy az mivel járna a jólétet és a jogállamiságot tekintve. – A határok felügyelet és a bevándorlás mederbe terelése nélkül a tömeges migráció időzített bomba lesz az unió számára. Ha Európa nem mutatja meg, hogy mit kínál az erős nemzetállammal szemben, akkor nem lehet megállítani a földrész lopakodó orbanizálódását.

Orbanizálódnak-e a lengyelek?

A Reuters a fejlődő piacok egyik meglepetésének tartja, hogy az idén a magyar tőzsdei index több mint 40%-kal javult és az év legjobban teljesítő börzéje lett. Mint megállapítja, ez nagyrészt a kormányzati lépéseknek köszönhető, amelyek eredményeként a bankok és a jelzáloghitelesek megúszták, amikor a Svájci Nemzeti Bank januárban feloldotta a frank felső átváltási korlátját. Dollárban kifejezve a magyar részvények több mint 30%-kal erősödtek.

Nyugtalanság az unióban Lengyelország lopakodó orbanizálódása miatt

Az Ákos kontra Telekom-vita kapcsán a Der Standard úgy értékeli, hogy aki megmukkan Magyarországon, az számíthat rá, ha gondjai lesznek a kormány miatt. Az „Orbán világképe” című írás szerint azonban azt nem lehet elvitatni a magyar miniszterelnöktől, hogy szinte mindenki másnál megbízhatóbb. Amikor az elmúlt években bármikor bekerült a szalagcímekbe, mindig olyan lépésről volt szó, amely aggályosnak minősült a demokrácia szemszögéből.