ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: pengekerítés

Orbán újabb harcot hirdetett Brüsszel ellen

A német Die Welt konzervatív napilap úgy értékeli Orbán Viktor pénteki rádiónyilatkozatát, hogy a miniszterelnök harcot hirdetett Brüsszel ellen, mert nem fogadja el a Bizottság tervét a menekültek igazságos elosztására. Így fogalmazott: ha belemennénk a kényszerkvótákba, akkor az EU határozná meg és nem Magyarország, hogy kivel kell együtt élnünk és milyen legyen az ország etnikai összetétele. Épp ezért a következő hetekben európai körutat kezd, hogy szövetségeseket találjon a küzdelméhez. A jelentés kitér arra, hogy a kormány kerítést emelt a szerb és a román határon a migránsok bejövetelének megakadályozására. Azonkívül idegenellenes kampányokkal hergelte a lakosságot a menekültek ellen.

Magyar–szerb határ: kísérteties jelenetek, megkezdődött a nagy kitoloncolási akció

Az unió demokratikus alapelveit napjainkban sehol sem tesztelik jobban, mint Magyarországon, amelynek vezetője a jelek szerint arra használja ki a menekültválságot, hogy kiterjessze az állam tekintélyelvű felhatalmazását – Európa szívében – írja a Washington Post. Orbán Viktor visszautasítja a bírálatokat, azt állítva, hogy betartja a közösségi jogot. Ám lépései ellentétben állnak az EU szabályainak szellemével és valószínűleg a betűjével is, ami migránsokkal való emberséges bánásmódot illeti. A kormány feltehetőleg szándékosan forgatja ki a jogszabályokat, ami populista kampányának része, miközben idehaza valójában korlátozza a demokráciát.

Csődöt mondott a magyar menekültpolitika – elhallgatják: a migránsok gyorsan továbbállnak

A berlini fal utáni nemzedék ismét falakat épít, lásd Bulgáriát és Calaist, Magyarország pedig megerősíti a határát Szerbia mentén, hogy bezárja kapuit a menekültek és gazdasági bevándorlók előtt. Olyan küzdelem ez, amelyben a magyarok rövidtávon győzhetnek ugyan, ám amelyben Európa vereségre van ítélve, amíg nem hajlandó szembenézni a válság igazi méreteivel. – A második világháború óta nem érkeztek ennyien, a többség odahaza nem kért a háborúból, a szélsőségből, a zsarnokságból.

Orbán gyűlöletkampánya és pengeéles harca a bevándorlók ellen

A Der Standard tudósítója „Orbán pengeéles harca a bevándorlók ellen” címmel számol be arról, hogy egyre inkább alakot ölt a szerb határ mentén a vitatott kerítés, közben azonban özönlenek a fáradt, kimerült, szomjazó menekültek. – A Kurier munkatársa Budapesten járt és azt tapasztalta, hogy Budapest megadta magát a menekültroham láttán, a hatóságok tehetetlenek, a város a nyugatra tartó migránsok csomópontja lett. – A Süddeutsche Zeitung újságírói menekülteket kísértek a szárazföldi menekülési útvonalakon. Egy szír azt mondja, hogy Németországban élő rokonai szerint csak úgy lehet eljutni Európába, ha ehhez igénybe veszik az embercsempészek, hozzátartozók, barátok és más kapcsolatok hálózatát. – A magyar újnácik tegnap ugyanabban az elbánásban részesültek a bécsi Képzőművészeti Akadémia részéről, mint jó 100 évvel ezelőtt Hitler: nem nyertek bebocsáttatást – tudósít az AP.