ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: pozsonyi csúcs

A magyar képmutatás mérgezte meg a légkört az unió és Budapest között

A The Wall Street Journal arra számít, hogy a holnapi pozsonyi EU-csúcs olyan területekre összpontosít, amelyek elfedik a súlyos megosztottságot az unió jövője ügyében. Bár az alapkérdés az, hogy több vagy kevesebb integráció szükséges-e a britek távozása után, ám ehelyett várhatóan olyan témákat vesznek napirendre, mint a terror elleni összefogás, a határbiztonság és az eddiginél nagyvonalúbb beruházási politika. Tegnapi strasbourgi beszédében Juncker baljós képet festett a belső feszültségekről, bár szerinte a szervezet túljut a nehézségeken. Kelet-Közép-Európában...

Asselborn kijelentése megosztja az uniós véleményeket

A Reuters hírügynökség felhívja a figyelmet, hogy a luxemburgi külügyminiszter szokatlanul éles támadása Magyarország ellen az uniós csúcs előtt mindössze 3 nappal hangzott el, pedig Pozsonyban éppen az a cél, hogy az egységet mutassák a drámai brit népszavazás után. Idáig példátlan volt, hogy egy tagállam egy másik ország kizárását követelje, de jól illusztrálja, mennyire megosztott az EU az ügyben, kit mekkora felelősség terhel a jó egy millió menekültért.

Veszélyben az Európa fejlődését és békéjét szavatoló nemzetköziség amerikai eszménye

A jobboldali-populista pártok felemelkedése jócskán ártott Európában a legfontosabb vezető, Merkel pozícióinak, de még ennél is rosszabb, hogy a nacionalista és rasszista erők annak az amerikai–európai szövetségnek az alapvető eszményeit veszélyeztetik, amely hét évtizeden át kulcsfontosságú volt a világ stabilitása szempontjából – állapítja meg a The Washington Post. Sok tényezője van, hogy ezek a mozgalmak megerősödtek Magyarországon, Lengyelországban, a franciáknál, briteknél és a németeknél. Ezen belül különleges figyelmet érdemel, hogy meggyengült az elkötelezett nemzetköziség, amit 1945 után az Egyesült Államok plántált az öreg kontinensbe a soviniszta gyűlölet helyett. Utóbbi két világháborút is kirobbantott.

Elmaradt a nyalakodós kézcsók: Merkel csak biccentett Orbánnak Varsóban

A The Washington Post azt emeli ki Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszédéből, hogy Magyarország (értsd: a budapesti kormány!) még erősebb kerítést akar emelni a déli határon, mert úgy véli, hogy csak így lehet feltartóztatni a migránsok rohamát, ha az ismét megindul. A tudósítás emlékeztet arra, hogy a kormányfő méregnek is titulálta a menekülőket, azt azonban nem árulta el, hogy mikor kezdődik az építkezés, de szerinte a határzár képes lesz akár több százezer embert is megállítani. Ha másként nem megy, erővel, és ezt Magyarország meg is teszi majd hangsúlyozta.

Plakátkampány a menekültek ellen Orbán kis egyszeregye szerint

Orbán a határon túli magyarok körében toboroz híveket a menekültkvóták elutasítására – jelentette a News Trust/Reuters. Számára az Európai Bizottság terve kihívás az ország szuverenitása ellen, kísérlet, hogy erővel megváltozzék a lakosság etnikai és kulturális összetétele. Kétséges persze, hogy a referendum végeredménye átlépi-e az érvényességi küszöböt, ám a miniszterelnök ez alkalommal bízik a migránsellenes érzelmekben, és abban, hogy az emberek félnek az iszlám terrorakcióktól. Romániának nincsenek közvetlen tapasztalatai a menekültválságról, az idegenellenes hullámok mégis magasra csapnak és termékeny talajra hullnak az aggodalmakat tápláló üzenetek.