ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: protekcionizmus

„Amerika az első”

Donald Trump már a beiktatási beszédében szakított elődjeivel. Erőteljes hangon, öklét felemelve tett ígéretet, hogy ezentúl „America First”, azaz Amerika lesz az első, így lehet összefoglalni „az országot irányító új elveket”, és bejelentette, hogy az USA által immár több mint hetven éve kialakított nemzetközi rendszernek ezentúl ezt az elvet kell szolgálnia. Ha nem ezt teszi, akkor Amerika lassan elsorvad.

Németország aggódik az EU jövőjéért: veszedelmes szintet ért el az Európa-ellenesség

A német alkancellár is csatlakozott azokhoz, akik szerint a populisták széthullással fenyegetik az uniót – írja a Financial Times. Sigmar Gabriel egészen pontosan arról beszélt a Bundestagban, hogy ha Európa ellenségei megfelelő eredményt érnek el az idén a holland és a francia választásokon, akkor fennáll a veszély, hogy szétesik az EU, a 20. század legnagyobb civilizációs programja. Mivel Németország egyik legmagasabb rangú politikusa fejtette ki véleményét, ez tükrözi, milyen szintű az aggály Berlinben a szervezet politikai instabilitása miatt, a populizmus erősödése láttán.

A Soros elleni támadásra a jelzést Orbán adta meg 2015 őszén

A lap Orbán Viktort hozza fel annak bizonyítékaként, hogy Európában teret nyernek az elitellenes pártok, amelyek véget akarnak vetni az összefogást szorgalmazó alapállásnak az EU-ban, ellene vannak a nyitott határoknak és a közös valutának – olavsaható The Wall Street Journal hasábjain. Az euroszkeptikus magyar vezető úgy ünnepelte Trump győzelmét, hogy az búcsú a Nyugatot gyengítő liberális nem-demokráciától. Amikor jó hat éve Orbán hatalomra került, nacionalista nézetei éles bírálatban részesültek az unió nagy részében.

Orbán 500 millió eurót költött személyes vágyai kielégítésére, stadionokra még 320 milliót

A bécsi magyar nagykövet levélben tiltakozott, mert az osztrák Weekend Magazin Ausztria és Magyarország tegnapi mérkőzését úgy mutatta be, mint a jó és a rossz küzdelmét – olvasható a Die Presseben. A hétvégi lap cikke szól arról, hogy a viszály a menekültválság óta érezhető a két ország viszonyában, de arra is kitér, hogy Orbán Viktor, a mindenható miniszterelnök csapata futballbolond szurkolója. Átszámítva félmilliárd eurót invesztált kedvenc sportágába, javarészt persze adóforintokat. A stadionok építése 320 millió eurót vitt el. Az elemzés úgy értékeli, hogy a politikus személyes vágyait éli ki, ugyanakkor pontosan tudja, hogy „kenyeret és cirkuszi játékokat” mindig is jól bevált eszköz volt a hatalom megtartására.

Helyteleníti a protekcionizmust a német kamara Aggodalommal figyeli a Német–magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), hogy Magyarországon erősödnek az olyan vélemények és javaslatok, melyek a magyar gazdaságnak a világgazdaságtól való elzárkózására irányulnak – állapította meg a DUIHK elnöksége mai ülésén.
Veszélyben a globalizáció – kockázatos kormányzati protekcionizmus A vállalatok a világon mindenütt nehezen tudják kezelni az erősödő kormányzati protekcionizmust, amely jelenleg a működésüket érintő legnagyobb kockázatok egyike – állapítja meg a BT Global Services megbízásából készült friss jelentés.